Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vonattal biciklit szállítók száma idén – a járványhelyzet és a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére is – rohamosan nő, idén eddig közel 272 ezren vettek kerékpárjegyet - közölte a MÁV.

A vasúttársaság azt is hozzátette, hogy a tavasztól őszig tartó szezonban lehetőségeihez képest jelentősen növelte a kerékpárszállítási kapacitásokat, és a lehető legtöbb kocsit közlekedteti. A népszerűbb biciklis túrahelyekre 32-36 kerékpár befogadására is képes kocsival kiegészített vonatok közlekednek.

Új jegy a vonatokra

A MÁV-START azt is közölte, hogy június 19-ével új jegytípust vezetett be a balatoni kerékpáros utasok számára, mellyel 99 forintos alapáron szállítható a kerékpár azok számára, akik bármely balatoni állomásról indulnak vagy oda érkeznek. Emellett azonban megszüntette a korábbi évekből ismert, egész napos korlátlan utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegyet, így az az idén nyáron már nem váltható meg.

A vasúttársaság felhívja a figyelmet, hogy a 99 forintos Egyúti Balaton kerékpárjegy vonathoz kötött, csak a kiválasztott vonaton érvényes utazásra, és a zsúfoltság elkerülése érdekében a balatoni vonatok többségén a kerékpárok számára a kerékpárhelyjegy megváltása is kötelező.

A kerékpárhelyjegy ára vonatonként, férőhelyek függvényében változik: az olyan járatokon, amelyek kifejezetten sok kerékpár szállítására alkalmasak a kerékpárhelyjegy ára 0 forint, a kis és közepes férőhelykapacitású vonatokon a kerékpárhelyjegy díja 350 vagy 700 forint. A kerékpárszállításról itt lehet több információt olvasni.

Busszal is lehet biciklit szálítani

A Volánbusznál június 16-tól tesztjelleggel is lehet kerékpárokat is szállítani, ez egyelőre a Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratokon, az autóbusz hátfalára szerelt kerékpárszállítókon, járatonként 3 kerékpárral lehetséges. Az 1044-es számú, Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Galyatető–Mátraszentistván autóbuszvonal Budapestről 8:15-kor, Mátraszentimréről pedig 14:50-kor, valamint az 1046-os számú, Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Parádfürdő–Bükkszék autóbuszvonal Budapestről 7:45-kor és 11:45-kor, Bükkszékről pedig 13:35-kor és 17:35-kor induló járataira egy útra 990 forintért, elővételben váltható kerékpárjegy a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül.

A kerékpárjegy a Volánbusz budapesti pénztáraiban is megvásárolható menetjeggyel együtt, vagy korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is.

Az új szolgáltatás mellett a – kizárólag összecsukható – kerékpárok poggyásztérben történő szállításának lehetősége is megmarad a kapacitás erejéig, az útipoggyász szállítására vonatkozó feltételek és díjszabás szerint.  A tesztüzem sikere esetén a társaság a szolgáltatás bővítését tervezi, elsősorban a turisztikailag frekventált területeken.

A kerékpárkapacitás bővítés érdekében a mellékvonalakról jól ismert Bz motorvonatok mellékkocsijaiból idén hetet építenek át új nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsivá a Szolnoki Járműjavítóban, ezek fokozatosan állnak forgalomba. Velük a nyári hónapokban találkozhatnak majd az utasok: első ütemben a Tisza-tó környéki vasútvonalakon, majd a Börzsönyben és a Vác-Balassagyarmat vonalon állnak forgalomba - közölte a vasúttársaság.