Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha őszre lenyugszik a helyzet, akkor jövőre már erős éve lehet a magyar idegenforgalomban - mondta a Világgazdaságnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) hamarosan leköszönő elnöke. Ugyanakkor nincs rálátásunk, hogy a légitársaságok milyen helyzetben vannak, mennyibe fognak kerülni a jegyek, visszaáll-e a pandémia előtti helyzet, vagy valami egészen új kezdődik. A légitársaságok helyzete nagy hatással lesz arra, hogy az újraindulás gyors lehet-e.

Nagyon gyorsan elindulhat az ágazat visszaépülése, de az az igazság, hogy a nap végén a jövedelmezőség számít, ahhoz pedig több év kell, hogy a szállodaipar visszakapaszkodjon a pandémia előtti szintre. Magasabb árbevételhez magasabb átlagár kell, amit csak magas foglaltság esetén lehet érvényesíteni. A költségek viszont folyamatosan nőttek és nőnek, emiatt lesz nehéz visszaérni a pandémia előtti jövedelmezőségi számokhoz.

A nehézségeket érzékelteti egy példa. A fővárosi szállodaiparnak is szüksége van a korábbinál nagyobb hazai vendégkörre. Érzékeltetve, hogy honnan indulunk, egy konkrét példát említett a szakember. A futball-Eb idejére rendkívül kedvező áron hirdettek meg egy minőségi szállodában egy éjszakát. A hirdetésre 15 ezren rákattintottak, közülük száztízen elolvasták, majd nulla foglalás érkezett be. A meccsek után autóba ülnek és hazautaznak a vidékiek.

Ugyanígy tesznek egy-egy színházi előadás, budapesti kirándulás után is, illetve sokan rokonoknál, ismerősöknél szállnak meg. A gondolkodást kell megváltoztatni: mi nem modellváltásban, hanem szemléletváltásban gondolkodnak, azt szeretnék elérni belföldön, amit külföldön már sikerült. Régen Budapest sem volt elég ismert brand a világban, és a magyar lakosság fejében sem mint turisztikai desztináció él, ezért meg kell ismertetni a világ egyik legszebb fővárosát az itt élőkkel is.

Hogy itt olyan kulturális élet van, olyan gasztronómiai választék, attrakciók, szórakozási lehetőségek, múzeumok és kiállítások, amelyekért emberek több ezer kilométert utaznak a világból, hogy lássák és élvezzék. Pénztárcától függően lehet kétcsillagos szállodában is aludni, de jöjjön a vidéki Budapestre, és töltsön el itt egy hétvégét.