A 2016-oshoz hasonló nagyságrendű összeg áll rendelkezésre 2017-ben is az utazási irodáknál a nem várt események fedezésére; az iroda csődje esetén az emberek hazaszállítására, a kényszerű külföldi tartózkodás költségeire vagy az előleg és a részvételi díj visszafizetésére - derül ki a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) adataiból.

Az utazási irodáknak mind a nemzetközi, mind pedig a belföldi utaztatásokra (már ha foglalkoznak ilyesmivel) biztosítékot kell képezniük. Az összeg a belföldről belföldre utaztatásoknál az adott évre tervezett nettó árbevétel (csak a belföldi) 3 százaléka, de legalább 500 ezer forint. A belföldről külföldre, vagy külföldről külföldre szervezett utazásoknál már a tervezett árbevétel 12 százalékát, de legalább 5 milliót kell letétbe helyezni. Ha azonban az iroda charter járatokkal is utaztat, vagy a bevétel negyedét garantált szerződések adják, akkor a bevétel 20 százalékát, de legalább 20 millió forintot kell fedezetként biztosítania. A legnagyobb hazai utazási irodák többsége egyébként ebbe a kategóriába tartozik.

A legnagyobb irodák 20 %-os biztosítékkal
Iroda nevemillió Ft
N-U-R Neckermann-utazás Szolgáltató Kft.3000
Ibusz Utazási Irodák Kft.1100
Kartago Tours Utazásszervezõ és Szolgáltató Zrt.1000
Sun & Fun Holidays Kft.600
Unitravel Utazásszervezõ Kft.583,1
Anubis Travel, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.400
Taurus Reisen Idegenforgalmi, Utazásszervező, Ker. és Szolg. Kft.363,6
Grand Tours 2000 Idegenforgalmi, Utazásszervező, Ker. és Szolg. Kft.362
Budavár Tours Utazási és Kerskedelmi Iroda Kft.220
Robinson-Tours Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft.220
Forrás: MKEH

A vagyoni biztosíték amellett, hogy lehet egy banknál elkülönített pénzösszeg, garancia- vagy biztosítási szerződés formájában is biztosítható, a lényeg, hogy nagysága feleljen meg a törvényben meghatározottaknak. Mivel a biztosíték a tervezett bevételhez kötött, amelyet minden év október végéig le kell adni, az irodáknak később módosítaniuk kell az összeget, ha esetleg az évük jobban alakul.

2017-ben a legnagyobb, egymilliárd forintnál is nagyobb biztosítékkal három szervező rendelkezik. A N-U-R Neckermenn-utazás Szolgáltató Kft. 3 milliárd forintot, az Ibusz Utazási Irodák Kft., 1,1 milliárd forintot, a Kartago Tours Utazásszervezõ és Szolgáltató Zrt. pedig 1 milliárdot biztosít arra az esetre, ha nem tudná hazahozni az utasait. Mind a három cég bevétele 20 százalékát zárolta vagy kötött szerződést az összegre.

Az idén két nagy utazási iroda, az OTP Travel Kft. és a Tensi Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. már nem 20, csak 12 százalékos biztosítékot adott, amely azt jelenti, hogy vagy nem chartereznek, vagy kevesebb az állandó szerződésük.

A 12 százalékos biztosítékra kötelezettek közül idén a Wizz Tours Kft. a legnagyobb, 960 millió forinttal, a céget a Fehérvár Travel Kft. követi 768 millióval, majd pedig az OTP (288 millió forint) és a Tensi 280 millió forint) következik.

A legnagyobb irodák 12 %-os biztosítékkal
Iroda nevemillió Ft
Wizz Tours Kft.960
Fehérvár Travel Kft.768
OTP Travel Kft.288
Tensi Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft.280,2
Haris Travel Club Utazásszervező KFT.156
Utazom.com Kft.156
Vista Utazási Irodák KFT.138,6
Z(s)eppelin Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft.132
Proko Travel Kft.132
Premio Travel Holidays Kft.100
Forrás: MKEH

A nagy utazási irodák közül a belföldi utaztatás nem jelentős nagyságrendű, legalábbis a vagyoni biztosítékok alapján erre lehet következtetni. Kivétel az Ibusz, ahol 15 milliós biztosítékot kötöttek, a Neckermann 9 milliósat, az OTP 5,1 milliósat. A legtöbb iroda a minimális, 500 ezer forintot biztosította arra az esetre, ha valami balul sülne el.

Itt tájékozódhat

Az utazási irodák fedezetéről, illetve azokról a cégekről, amelyek tevékenységét a hivatal megtiltotta, az MKEH oldalán lehet tájékozódni. A hivatal minden olyan irodát töröl a nyilvántartásából, amely például nem rendelkezik biztosítékkal, nem utaztatják el az ügyfeleket és nem adják vissza az előleget, vagy nem gondoskodnak a hazahozatalról, ezért érdemes tájékozódni mielőtt valaki irodát választ.