A szállás kiválasztásakor több úton indulhatunk el, legyen szó belföldi vagy külföldi útról, bár utóbbinál a nyelv- vagy a helyismeret hiánya miatt sokkal célravezetőbb valamilyen közvetítő szolgáltatását igénybe venne. Belföldön magunk is belevághatunk a keresésbe.

Önállóan

Az egyik lehetőség, hogy saját magunk kutatjuk fel a helyet a Google segítségével. Megadjuk a település vagy a régió nevét, ahova menni szeretnénk, a szállás típusát (hotel, apartman, panzió, vendégház) és böngészünk a találatok között.

A kereső az első néhány helyen a szállásközvetítők oldalait fogja kiadni, ha azonban saját magunk foglalnánk, akkor ezeket át kell ugrani. Ha kiszemeltünk egy szimpatikus szálláshelyet, akkor érdemes annak nevére is rákeresni, ekkor ugyanis látszik a hely adatlapja, ahol ha szerencsénk van értékelést (1-5 csillag) és rövid véleményeket, fotókat találhatunk a helyről.

A cím ismeretében ajánlatos egy térképes szolgálatatással az utcaképpel is megnézni a szállást kívülről. Ez leginkább a magánszállásoknál működik és főként olyan információkat tudhatunk meg, mint hogy milyen széles (forgalmas) az út, amelyen fekszik, mennyire elhanyagolt a kerítés vagy maga a ház, valóban van parkolási lehetőség, vagy csak beírták. Fontos, hogy a netes utcakép több évvel korábbi állapotot mutathat, lehetséges, hogy az épület azóta átesett egy felújításon. Az online térképen még nem árt azt is leellenőrizni, hogy a nevezetességek, a boltok, a vasútállomás, vagy a buszmegállók milyen messze vannak.

Szálláskeresésnél érdemes a kiválasztott település oldalára is ellátogatni, a szállásadók szívesen hirdetnek, hiszen ha valaki ezen keresztül talál rájuk, megspórolhatják a szállásközvetítőt jutalékát. Ez jó a településnek is, hiszen minden egyes náluk eltöltött vendégéjszaka a költségvetési bevételeket növeli.

Kupon

A kuponos vásárlás alapötlete arra épül, hogy amennyiben egy terméket vagy szolgáltatást egyszerre többen megvesznek, akkor a forgalmazó vagy a szolgáltató jelentős kedvezményeket ad. Az egyes akciók meghatározott ideig - néhány napig vagy hétig - érhetők el.

A kuponos oldalakon igen előkelő helyen szerepelnek a szálláshelyek, ha valaki még nem tudja pontosan, hova utazna vagy nem annyira a környék, mintsem maga a szállás a lényeges, akkor érdemes böngészni az ajánlatok között.

A néha látványos kedvezményeket ajánlatos fenntartással kezelni és megfogadni a fogyasztóvédelmi szakemberek tanácsát: soha ne a százalékot nézzük, hanem az adott szolgáltatást vessük össze a konkurensek kínálatával és ez alapján hozzuk meg a döntést.

A kuponos oldalakon véleményeket, szöveges értékeléseket is találunk, amelyeket hasznos végigpörgetni, főleg ha csillag szerint rendezik azokat. Ezeknél mindig tartsuk szem előtt, hogy egy-egy jó értékelés érkezhetett magától a szállásadótól is, random (véletlen) neveken regisztrálva, míg a kedvezőtlen értékelések érkezhettek "túlérzékeny" vendégektől. Ha azonban több helyen olvassuk, hogy például a tisztaság nem volt kifogástalan vagy mondjuk a személyzet problémakezelése kissé rugalmatlan, akkor azt már érdemes komolyan venni. Esetleg a neten rákeresve a helyre további véleményeket, panaszokat találhatunk, amely segíti a döntést.

Szállásközvetítő

A kuponos oldalak mellett a másik népszerű szállásfoglalási mód a közvetítőkön keresztüli foglalás. A keresés itt is nagyon egyszerű, véleményeket ugyan úgy találunk és abban is biztosak lehetünk, hogy a szállás még elérhető.

Azt is fontos tudni, hogy a foglalásnál szerződéses viszonyba kerülünk a szállásadóval, jogaink mellett kötelezettségeink is vannak. Emiatt érdemes elolvasni például a lemondásra vonatkozó információkat, nehogy később meglepetés érjen minket.

Jó, ha tudjuk azt is, hogy a szállásközvetítő jutalékot kap a szállásadótól. Utóbbinak mégis megéri a szállásdíj 12-15 százalékártól lemondania, hiszen így jóval többen találnak rá, mintha csak egy holnapot tart fenn vagy szűkebb körben hirdet. Éppen ezért ne csodálkozzunk azon, hogy a szállásadó elérhetőségét már csak a foglalást követően kapjuk meg, hiszen a szállásközvetítőnek az az érdeke, hogy az üzlet rajta keresztül köttessen. Ha valaki szállásközvetítővel áll kapcsolatban, akkor árgaranciát is kell adnia, vagyis nem adhatja olcsóbban ugyan azt a szolgáltatást egy más csatornán, például közvetlen megkeresés esetén. Ez a szabály tartja életben a szállásközvetítőket, ha pedig valaki ezt megszegi, az súlyos szerződésszegésnek minősül. Így nem érdemes azzal felkeresni a szállásadót, hogy "mennyit enged az árból, ha nem közvetítőn keresztül foglalunk". Ezzel a kéréssel akár a közvetítők is "tesztelhetik" a szállásadókat.

Mire figyeljünk?

Bármely módját is választjuk a foglalásnak, nem árt pár apróságra odafigyelni és esetlen előzetesen rákérdezni a szállásadónál.

Ha például a szolgáltatások között feltüntetik a medencét, a jakuzzit, vagy a szaunát és tudjuk, hogy szeretnénk azokat használni, akkor nézzük meg, hogy mekkora a wellnessrészleg. Egy hatszemélyes pezsgőfürdő egy 100 fő befogadására alkalmas szállodában nem ugyan az, mint egy kis panzióban. Ugyanez igaz például a sütögetőhelyre.

Kérdezzünk rá - lehetőleg írásban - hogy nem folyik-e felújítás a szálláshelyen, amely miatt bizonyos szolgáltatásokat nem tudunk igénybe venni. Nézzük meg, mikor foglalhatjuk el a szállást és mikor kell elhagyni. Sok szállásadó rugalmasan kezeli ezt az időpontot és nem bánja, ha 1-1 órával eltérünk a megadottól, csak ezeket mindig előre tisztázni kell.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az idegenforgalmi adó településenként eltérő mértékű (általában pár száz forint/fő/éj) és a foglalási ár azt nem tartalmazza.

A címlapkép forrása: Pixabay.

Az írás az OTP Bank Nyrt. támogatásával készült.