A 2017-es Asztanai Szakvilágkiállításon való magyar megjelenés komplex kivitelezésével, üzemeltetéssel, szervezéssel kapcsolatos feladatok ellátására a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt tendert a következő cégek nyerték: BO Event Kft., International Construction Company Zrt., L.A.C. Kazahsztan Vengerszkiy Torgoviy Dom LLP és a TOO "K-PROTOCOL".

Időközben az árat ötször kellett módosítani. Május 29-én a pavilon pótmunkái, június 30-án a hangosítás átvállalása, augusztus 31-én az újabb biztonságtechnikai elvárások, szeptember 21-én a kommunikációs beszerzések, míg most a szállítási átvevőhelyek változása miatt vált szükségessé a módosítás.

A Napi.hu májusban közölte: az év elején derült ki, hogy Magyarország részt vesz a nyárra tervezett Jövő energiája nevezetű energetikai világkiállításon. Jó formán még meg sem jelent a Közbeszerzési Értesítőben az ajánlati felhívás, amikor a Magyar Nemzet szakértője már biztosra vette, hogy a kivitelezéssel megbízott egyik cég a L. A. C. Holding Zrt. lesz.

Több, mint egymilliárdba kerül nekünk az Asztanai Szakvilágkiállítás - írtuk akkor. Az említett cég Horváth László tiszteletbeli kazah konzul, a Magyar-Kazah Baráti Társaság korábbi elnökének érdekeltsége, akit a sajtóban többször is összekapcsoltak már a magyar kormánypártokkal. Végül nem a magyarországi, hanem a Kazahsztánban bejegyzett L.A.C. Kazahsztan Vengerszkiy Torgoviy Dom LLP nyert konzorciumban a szintén kazah TOO "K-PROTOCOL-lal, valamint a magyarországi International Construction Company Zrt-vel (ICC) és a BO Event Kft-vel szerződtek - derül ki Tállai András, az NGM államtitkára által a Mesterházy Attila szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válaszból. Eszerint április 5-ig már 242,1 millió forintot ki is fizettek a társaságok részére.

Az ICC vezetőségében Alapi Edina és Baranyai Andrea is, akik a L. A. C. Holding Zrt-ben is cégjegyzésre jogosultként vannak feltüntetve, valamint a két vállalkozás telephelye is megegyezik a Céginfo.hu adatai szerint. A BO Event Kft. tulajdonosai pedig Dobos Zsófia és Tordai Bálint Gábor. A rendezvényszervezéssel foglalkozó cég árbevétele 1,157 milliárd forint volt, 71,7 millió forint mérleg szerinti eredmény mellett. A BO Event Kft. ismert név a rendezvényszervező szakmában, több multinacionális cég mellett dolgozott már az Emberi Erőforrások Minisztériumának: a 2015-ös milánói világkiállítással kapcsolatos feladatokat 420 millió forintért végezhették el.