A társaság közleménye szerint a vállalat nyomon követi a világpiaci folyamatokat és folyamatosan vizsgálja, milyen intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy biztosítsa az egyenletes, országos ellátást - írtta az MTI.

A Mol Nyrt. a megnövekedett fogyasztói igények ellenére is ki tudja szolgálni a hazai autósokat, hiszen jelenleg is teljes kapacitással, a szokásos mennyiségben állítja elő az üzemanyagot. A vállalat készletei és termelése stabil bázist ad ahhoz, hogy zavartalan legyen az ellátás - olvasható a bejelentésben.

Cégünk a jelenlegi helyzetben is képes ellátni az országot üzemanyaggal. Viszont szükséges kiemelni, hogy a töltőállomások leterheltségét a korábbihoz közeli szintre kell visszaállítanunk. Ez a legfontosabb lépés, mivel jelentősen megnőtt a kereslet az üzemanyagok iránt: egyrészt a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom, másrészt a megnövekedett benzinturizmus miatt. A környező országokban ugyanis 100-150 forinttal magasabb az üzemanyag literenkénti ára, nyilván minden fuvarozó, átutazó, aki teheti, Magyarországon tankol - fogalmazott Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Az utóbbi hetekben komoly változások történtek a világpiacon: soha nem látott szintre emelkedtek a kőolaj jegyzésárai, emellett sok európai ország, az orosz-ukrán háború következményeként, nem vesz át orosz kőolajat, emiatt nehézkesebbé válhat a finomítóik ellátása. Időbe telik, amíg más forrásból pótolni tudják a kieső orosz olajat. A Mol esetében nincs ilyen probléma: jelenleg is teljes kapacitással, a szokásos mennyiségben állítja elő az üzemanyagot és biztosítja a fogyasztói igényeket - írta a társaság.

Hernádi Zsolt szerda este az ATV-ben is megszólalt. Szavai szerint a hatósági ár miatt a nagyvállalatok csak óriási veszteséggel tudják értékesíteni az üzemanyagot a magyar benzinkutaknak. Ez egy kellemetlen dolog, amit túl kell élni.

Nincsen ellátási probléma, csak logisztikai, ugyanis a hatósági ár miatt például sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak

- fogalmazott a cégvezér.

A Mol nagyjából ugyanannyit termel, mint eddig, és az import leállása miatt kieső mennyiséget is tudja önerőből pótolni. Maximum átmeneti üzemanyaghiány léphet fel, amíg a tanker oda nem ér, hogy újra feltöltse a kutat – hangsúlyozta Hernádi, aki szerint csak a 70, 80, 100 literes mennyiségi korlátozások fordulhatnak elő, de egy személygépjármű megtankolása nem fog problémát jelenteni.

Az árstoppal kapcsolatban elmondta, a május 15-i határidő továbbra is áll, a rendelkezés eltörlésére pedig akkor kerül sor, ha lentebb mennek az üzemanyagárak, ám álláspontja szerint a közeljövőben ez nem valószínű, hogy bekövetkezik.

Árnyaltabb a kép

A Mol vezérének szavait némiképp árnyalja, hogy az ország több kútján hosszú sorok alakultak ki, van olyan üzemeltető, aki a bezárás mellett döntött, a vásárolható mennyiséget pedig egyesek 5 literben korlátozzák.

A csütörtöki Népszava is arról ír, hogy a jelek szerint káosz alakult ki a magyarországi üzemanyag-ellátásban a rögzített nagykereskedelmi ár miatt. Több száz benzinkútnál szűnhet meg az alapüzemanyagok árusítása - írta a lap.

Szerdán a benzin nagykereskedelmi ára 41 forinttal emelkedett, pénzektől pedig újabb 46 forintos drágulás érkezik. A Holtankoljak.hu szerint piaci áron 640 forintba kerülne egy liter 95-ös benzin.

A gázolaj két lépcsőben 66 és 77 forinttal emelkedett szerdán, illetve fog majd pénteken. Így 717 forintot kellene fizetni érte az árstop nélkül.