Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A műszaki probléma besorolása a hétfokozatú nemzetközi INES skálán 0 értékű volt, a hibát egy nap alatt elhárították. Műszaki probléma miatt le kellett állítani a paksi atomerőmű 3. blokkját március 31-én - idézte  a Világgazdaságot a hvg.hu. A lapnak az Országos Atomenergiai Hivatal azt nyilatkozta, hogy egy védelmi rendszeri vezérlés betáplálása megszűnt, mert egy tápegység meghibásodott és a kismegszakítók leoldottak, emiatt pedig - a tervezési körülményeknek megfelelően - leállt a reaktor.

Az OAH közölte azt is: egy még eredeti szovjet alkatrész hibásodott meg, a kárelhárítás költségeiről azonban nem adtak felvilágosítást a lapnak. Azt sem lehet tudni egyelőre, hogy ki a felelőse az esetnek, vagy egyáltalán van-e ilyen, mindenesetre kivizsgálják a meghibásodást.

A Paksi Atomerőmű honlapján egy szó nincs az esetről.

Nem befolyásolta a nukleáris biztonságot a Paksi Atomerőmű 3. blokkjában a meghibásodott elektronikus alkatrész miatti leállás - közölte péntek délután az Országos Atomenergia Hivatal a honlapján.

A tájékoztatás szerint a március 31-i leállást követően elvégezték a hibahely pontos behatárolását és a hibát felszámolták. Majd az ilyen esetekre előírt próbák és ellenőrzések elvégzése után, április 1-jén, a késő esti órákban az országos hálózatra kapcsolták a blokk generátorait. A 3. blokk felterhelése 100 százalékos teljesítményre április 2-án, 4 óra 20 perckor befejeződött. Jelenleg az erőmű mind a négy blokkja névleges teljesítményen üzemel.