Februárban egyezett meg a magyar kormány az EBRD-vel és az Erste Grouppal többek között arról, hogy a bankadó kulcsát a jelenlegi 0,53 százalékról 2016-ban 0,31 százalékra, 2017-től pedig 0,21 százalékra csökkenti, és ezzel a bankok különadó-terhelését a jelenlegi 144 milliárd forintról mintegy 40 százalékkal viszi lejjebb. Bár a megállapodásnak nem volt része, a kormány mindezért cserébe a hitelezés fellendítését várja el a bankoktól, a magyar Erste Bankban az EBRD-vel közösen egy 15-15 százalékos részesedés megvásárlásáról pedig meg is egyeztek - írja a Portfolio.hu.

Az MNB alelnöke, Nagy Márton ezzel szemben tíz nappal ezelőtt nyilvánosan is azt javasolta a kormánynak, hogy ha egy bank növeli a kkv-hitelállományát, az kapjon, amelyik pedig csökkenti, az ne kapjon bankadó-csökkentést. A kormánynak is voltak hasonló megnyilvánulásai, Lázár János miniszter például a februári megállapodás decemberig történő felülvizsgálatáról beszélt a Portfolio októberi konferenciáján.

Hornung Ágnes államtitkár azonban most a Reutersnek adott interjúban leszögezte: a megállapodás minden egyes bankra vonatkozik, és tartani akarjuk magunkat a megállapodáshoz. Ez nem csak a minisztérium szándéka. A megállapodást a miniszterelnök is aláírta. Ő saját maga és az egész magyar kormány tartani kívánja magát a megállapodáshoz.

A bankadót 2010-ben vezette be a kormány, a hitelintézeteket évi 130-140 milliárd forintos összegben terhelte eddig. Varga Mihály csütörtöki előadása alapján csak két ponton szorul módosításra ennek jövő évre tervezett és már a törvényjavaslatban szereplő csökkentése: az Európai Bizottság ugyanis kifogásolja, hogy a kormány összesen 10 milliárd forintos adókedvezményt ad azoknak a bankoknak, amelyek a válság idején is növelték hitelezésüket (ez tiltott állami támogatás lehet),
a kormány a jelentős veszteséget elszenvedő bankoknak (főképp Ukrajnában és Oroszországban) szintén kedvezményt ad.

A nyilatkozat az MNB mellett a Fitchnek küldött üzenetként is értelmezhető, hiszen a hitelminősítő jövő pénteken, november 20-án dönt Magyarország esetleges felminősítéséről - jegyzi meg a Portfolio.hu.