Magyar hálózathoz illeszkedő jelző- és biztosítóberendezési eszközök közös gyártásáról állapodott meg a magyar vasútépítésben vezető szerepelt betöltő V-Híd Zrt., és a piacvezető cseh fejlesztő és gyártó AŽD Praha s.r.o. a Berlinben zajló InnoTrans 2022 kiállításon - számolt be a Magyar Építők.

A stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a társaságok együttműködnek a vasúti jelző-és biztosítóberendezések fejlesztésében, gyártásában és értékesítésében Magyarországon. Az együttműködés része a cseh know-how és eszközök alkalmazása a végső berendezések magyarországi gyártás során, valamint speciálisan a magyar igényekre szabott szoftverek kifejlesztése.

A magyarországi vasúti biztosítóberendezési hálózat sajátossága, hogy eltérő technológiájú rendszereket ölel fel, egyszerre üzemelnek több mint százéves és korszerű elektronikus berendezések is. A cseh vállalat rendszerei rugalmasan illeszthetők a magyar viszonyokhoz. A folyamathoz kapcsolódó gyártást pedig Magyarországon tervezik.

Célunk, hogy korszerű, magyar termékeket gyártsunk. Minden biztosítóberendezésnek ugyanazokat a feltételeket kell tudnia biztosítani, tehát meg kell felelnie a magyar előírásoknak ugyanakkor az európai átjárhatósági követelményeknek is. Jelenleg nagyban függünk a külföldi gyártóktól, akik között korlátozottan érvényesül a verseny. Szeretnénk ezt az állapotot megtörni, és életképes magyar alternatívát nyújtani - mondta Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója.

A V-Híd Csoport fejlődésében pedig fontos lépés, hogy immáron nem csak alkalmazkodik a vasúti technológiák digitális eszközeihez, hanem maga is állítsuk elő azokat. Amennyiben gyorsan szeretnénk eredményt elérni, akkor bizonyos fejlesztési lépcsőket át kell ugranunk, ehhez találtunk partnert az AŽD-ben - tette hozzá Sárváry.

Teljes mértékben egyetértünk azzal a stratégiával, hogy minden országnak saját biztosítóberendezési technológiával kellene rendelkeznie és nem szabadna külföldi beszállítóktól függenie. Ez a vasúti biztonság területén pedig még fontosabb is, mint más esetekben - fogalmazott Zdeněk Chrdle, az AŽD s.r.o. vezérigazgatója.