A Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin projektjének keretein belül a hidrogéntermelő és -bekeverő rendszer villamos energia ellátását – a kapcsolódó munkákkal együtt – a siófoki Vabeko Műszaki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezheti nettó 571 millió forintért. A becsült ellenérték 350 millió forint volt. Több ajánlat nem is érkezett a közbeszerzésre – derül ki a tárgyalásos eljárás eredményéből, melyet az ajánlatkérő Magyar Földgáztároló Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A kért feladat meghatározása a következő: a Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin projektjének keretein belül a hidrogén termelő és bekeverő rendszer villamos energia ellátás, villámvédelmi, tűzjelző rendszer kialakítási munkálatainak elvégzése és az elektrolizáló egységek, továbbá a hidrogén pufferrendszer telepítési munkálatainak előkészítése, beüzemelése.

A nyertessel június 17-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

A Vabeko egyre aktívabb a hidrogénprojektben

A Napi.hu egy hete írt arról, hogy a kardoskúti földgáz tárolónál végezhet műszerezési és irányítástechnikai munkákat a Vabeko Műszaki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nettó 339 millió forintért. A becsült ellenérték jóval kevesebb, nettó 162 millió forint volt. A munka a hidrogén földgázba keveréséhez szükséges.

Két hete pedig arról adtunk hírt, hogy a Vabeko Kft. végezhet a hazai földgáztárolókon beruházásokat, három évig, nettó 11,5 milliárd forint keretösszeg erejéig. Más cég nem is tett ajánlatot.

A nyertesnek a tárolók felszín feletti technológiai és technológiai területen kívüli rendszerek beruházási feladatait kell elvégeznie. Ide tartoznak:

  • a primer műszeres és irányítástechnikai feladatok,
  • a gépészeti technológiai feladatok, továbbá
  • a villamos feladatok is.