A Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., továbbá a Ring Mérnöki Iroda Kft. és a Seciálterv Építőmérnöki Kft. tervezheti a vácrátóti és a lajosmizsei vasútvonal elővárosi célú fejlesztését, nettó 7 milliárd 622 millió forintért - közölte a nyílt tender eredményét az ajánlatkérő BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. az uniós közbeszerzési közlönyben.

A feladat két részből áll. Az első a Rákospalota-Újpest - Vácrátót - Vác vasútvonal elővárosi célú fejlesztéséhez döntés-előkészítő tanulmány, megvalósíthatósági tanulmány, engedélyezési terv, kiviteli terv és a kapcsolódó tenderdokumentáció készítése. A vonal hossza 39,2 kilométer, át kell építeni a vágányt és a felső vezetéket, továbbá fel kell újítani 6 állomást és 9 megállóhelyet, és 12 helyen lesz P+R és B+R parkoló. Ezt a részt a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. nyerte, nettó 3 milliárd 130 millió forinttal.

A második rész a 63 kilométeres Kőbánya-Kispest - Lajosmizse - Kecskemét vasútvonalnál a felújítás tervezése. Itt 10 állomás és 7 megállóhely újul meg és lesz 4 új megállóhely, P+R parkolókkal. Ezt a munkát a Ring Mérnöki Iroda Kft. nyerte a SPECIÁLTERV Építőmérnöki Kft.-vel közösen. Az ár 4 milliárd 492 millió forint.

A szerződéseket július 16-án írták alá az ajánlatkérővel a nyertesek.