Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vádirat lényege szerint R. Z. magánszemélyként még 2010-ben egy budapesti XII. kerületi ingatlanügyletben közvetítői tevékenységet végzett, melyért az ingatlan vásárlóitól mintegy 100 ezer euró (akkoriban mintegy 26,5 millió forint) sikerdíjat kapott.

A vádlott az így megszerzett jövedelmét azonban a 2011. év májusában az adóhatósághoz benyújtott szja-bevallásában - mint önálló tevékenységből származó jövedelmet - nem szerepeltette, hanem az eltitkolt jövedelmét az ingatlan vevőivel egy, a résztulajdonában álló Seychelles-szigeteken bejegyzett offshore cég Lichtensteinben vezetett bankszámlájára utaltatta, mely bankszámlához egyedi megbízással hozzáféréssel is rendelkezett. Az offshore cégnek és lichtensteini bankszámlájának a magánügyletben csak annyi szerepe volt, hogy a vádlott így megkerülhette magyarországi adófizetési kötelezettségét.

R. Z. a valótlan tartalmú adóbevallása benyújtásával a 2010-es adóévre vonatkozóan - személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás bevallási és fizetési kötelezettségét megszegve - összesen mintegy 12,6 millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. A vádlott terhére rótt bűncselekmény a törvény szerint akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.