Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gyugyi Csilla szerint a főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a ceglédi székhelyű befektetési és értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó cég tulajdonosai, vezetői és más alkalmazottjai ellen. A hat vádlott közül hárman a vád szerint bűnszervezet tagjaként követték el a bűncselekményeket.

A zrt. két tulajdonosa, valamint egy vezető beosztású alkalmazottja - ők a vád szerint bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket - 2012-től a brókercég érdekkörében álló cégcsoportot hozott létre, az ehhez tartozó gazdasági társaságok pedig fedezet nélküli vállalati kötvényeket bocsátottak ki 2012 és 2014 között. A kötvények kibocsátásának céljaként ingatlankereskedelmet és különböző gazdasági tevékenységek finanszírozását jelölték meg, a társaságok azonban semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytattak.

A vádirat szerint a kötvényeket előnyös kamatozású, biztonságos és tőkevédett értékpapírként forgalmazták, az ügyfelek - a hiányos vagy megtévesztő információk alapján - abban a tudatban vásárolták meg ezeket, hogy a befektetésük megtérülése kellően biztosítva van. A vádlottak ezen az úton mintegy 190 magánszemélyt és céget tévesztettek meg, ötmilliótól százmillió forintig terjedő összegű kárt okozva.

A brókercég önkormányzatoktól is kapott befektetési megbízást. A településektől kapott összegeket azonban nem az ügyleti felhatalmazás és a pénzügyi szabályok szerint használták fel. A vádlottak a pénzt - az önkormányzatokkal történt megállapodásokkal szemben és azok hozzájárulása nélkül - a brókercég érdekeltségébe tartozó cégek kötvényeire fordították vagy jogtalanul elvonták. Százhalombatta vagyonát kétmilliárd, Fótét és Alsónémediét egy-egy milliárd, Ceglédbercelét 35 millió forinttal csökkentették ezek a műveletek.

A sajtószóvivő emlékeztetett arra, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. érdekeltségébe tartozott egy ceglédi kft. is, amely már a 2000-es évek elejétől jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytatott. A kft. - befektetésre hivatkozva - az ügyfelekkel kölcsönszerződést kötött, amelyben 20-40 százalék közötti hozamot ígért. Ennek azonban reális alapja nem volt, hiszen a cég befektetéssel nem foglalkozott, az esedékes kifizetésekhez és a kölcsöntartozások kiegyenlítéséhez az új és a régi szerződők befizetéseiből gyűjtötték össze a pénzt. A vádlottak ezzel a módszerrel mintegy 150 sértettnek okoztak 5 millió forinttól 375 millió forintig terjedő összegben kárt.

A Pest Megyei Főügyészség a brókercég két tulajdonosát és vezető tisztségviselőjét a többi között bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős kárt okozó csalással, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással vádolja.

A vádlottak közül ketten lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állnak.