Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz vezető politikusa azt mondta a Népszabadságnak, hogy kivárnak néhány hetet, Vajna vagy Simicska kerül-e ki győztesen a TV2-ért vívott jogi csatából. Addig is elhalasztják a TV2 számára életbevágó döntés meghozatalát az állami hirdetések elosztásáról és a kábelszolgáltatási díj bevezetéséről. Információik szerint Andrew G. Vajna annak reményében vásárolta meg a TV2 cégcsoportot, hogy az még idén jókora szeletet tud kihasítani a 25 milliárd forintos állami hirdetéskeretből. A kialakult kaotikus helyzet miatt elnapolják annak a kormányrendeletnek az elfogadását, amely a terjesztési bevételeknek köszönhetően akár 6 milliárd forinttal növelhetné a TV2 bevételeit.

Mint ismert, a múlt csütörtökön előbb Andy Vajna, majd Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly jelentette be, hogy megszerezte a TV2 kereskedelmi csatornát. Fonyó a Indexnek pénteken azt nyilatkozta, tavaly szerzett elővásárlási jogot a tévére, amit múlt hét kedden érvényesített, miután értesült arról, hogy a filmügyi kormánybiztos ajánlatot tett a csatornára.

Kiüresítették a holdingcéget?

A TV2 mögött álló bonyolult cégháló tavaly jelentősen átalakult. Egyelőre nem tudni, hogy a céghálón belül hova kerültek a különféle jogok - hívja fel a figyelmet a lap. A TV2 vezetése soha nem adott magyarázatot ezekre a bonyolult ügyletekre, Simicska környezetében viszont azt állították a Népszabadságnak, az átrendezéssel az ő jogosultságaikat akarhatták gyengíteni.

A papíron tulajdonos két cégvezető, Yvonne Dederick és Simon Zsolt közleménye szerint "komoly ügyvédi irodák dolgoztak az ügyleten hónapok óta". Köztük a Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda, ahol Dederick férje is dolgozott.

 

A TV2 közleménye szerint Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. "per-, teher- és igénymentesen, érvényes szerződés alapján" szerzi meg a csatornát működtető TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting nevű cég üzletrészeinek tulajdonjogát, amelyek papíron, közvetve vagy közvetlenül a két cégvezető, Simon és Dederick érdekeltségei.

Dederick és Simon szerint a Vajnával kötött megállapodást a TV2 korábbi német tulajdonosa, a Pro7Sat.1 is szentesítette.

Fonyó Károly csütörtöki bejelentése szerint cége, a Megapolis Media Zrt. 2014-es opciós jogával élve a TV2 Média Csoport Kft.-t tulajdonló holdingcéget, a TV2 Media Group Holdings Kft.-t vásárolta meg október 13-án, Vajna előtt két nappal.