A kormány 2012-ben döntött arról, hogy nyerőgépeket csak kaszinókban lehet üzemeltetni. Akkor a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) adatai szerint kevesebb mint 2000 eszköz volt országszerte. Most már legalább 1700 félkarú rabló és egyéb automata üzemel - tudta meg a Népszava.

A lap szerint hat évvel ezelőtt még 22 ezer nyerőgépet üzemeltettek Magyarországon, ekkor azonban a Fidesz-KDNP olyan törvényt terjesztett be a parlament elé, mely egyik pillanatról a másikra 500 ezer forintra emelte a gépekre kivetett játékadót. A piac emiatt lemorzsolódott, majd később jelentette be Lázár János akkor még államtitkárként, hogy "ennek a kormánynak az a meggyőződése, a hite, hogy a szerencsejáték önmagában káros. A mi politikai meggyőződésünkkel, a mi politikai családunk krédójával ellentétes önmagában a szerencsejáték."

Még ebben az évben, 2012-ben kezdte meg a kormány a kaszinópiac átszabását is: így került Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 tulajdonosa kezére öt fővárosi kaszinó, további kettő az ország keleti felén Szima Gábornak, aki a DVSC debreceni focicsapathoz köthető személy. Emellett a soproni kaszinó a miniszterelnök személyes jó barátja, Garancsi István tulajdona lett, míg a győri termet Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez közeli körök nyitották meg a lap szerint.

Tavaly márciusban az Európai Bíróság (jogerős ítéletében azoknak a magyar vállalkozóknak adott igazat, akiknek 2012-ben káruk keletkezett a kaszinószabályozás miatt. Így megnyílt a vállalkozók kártérítési alapja, akik a magyar bíróságokon százmilliárd forintos kártérítésért perelhetik a magyar államot a közeljövőben.