Az NVI az Azonnali.hu portálnak elismerte, egy országos teszt során lefagyott a szoftver, így nem lehetett kapcsolatot tartani a vidéki irodákkal - mondta Rónai Sándor, a DK szóvője sajttájékoztatóján az MTI szerint. A politikus nem tartja véletlennek, hogy Pálffy Ilona, az NVI vezetője pár hete azt nyilatkozta, újabb forrásokra van szükség a választási rendszer javítása érdekében.

A rendszer hasonló hibát produkált a tavaly áprilisi parlamenti választásokon is, akkor több órán keresztül nem érkeztek friss adatok, majd több helyen a korábbinál kisebb részvételi adatot közöltek. Ez Rónai szerint választási csalás gyanúját veti fel.

Hogy ez ne ismétlődhessen meg, a DK arra szólítja fel a kormányt, hogy külső, független, nemzetközi céggel auditáltassa és ellenőriztesse a választási szoftvert, hiszen nem egy "dél-amerikai banánköztársaság" választását, hanem uniós választásokat tartanak.

Ha a Fidesz ezt nem oldja meg és újból felmerül a választási csalás gyanúja, akkor azt a DK "nem fogja véletlennek tekinteni".