Nem áll le a hitelezés a bankoknál. A Takarékbanknál mától igényelhető az NHP Hajrá kedvezményes hitelkonstrukció, a kis- és közepes vállalkozások összesen 1500 milliárd forint kölcsönt vehetnek fel beruházásra vagy működésre, nagyon kedvező kamattal.

A hitelintézet a jelenlegi piaci súlyát meghaladó mértékben tervezi növelni vállalati hitelezését a következő hónapokban, a meglevő termékek mellett aktívan kínálja a piacon most megjelent és megjelenő valamennyi finanszírozási terméket. A Takarékbanknál már az elmúlt napokban megugrott az érdeklődés a kamattámogatott és intézményi kezeséggel fedezett standard termékek iránt.

Akár 20 milliárd forint

Az NHP Hajrá keretében egy kis- vagy középvállalkozásnak minősülő cég legfeljebb 20 milliárd forint kölcsönt igényelhet, az átfutási idő legfeljebb két hét. A Magyar Nemzeti Bank 0 százalékos kamat mellett nyújtja a refinanszírozási hitelt, a vállalkozások által fizetendő kamat maximum 2,5 százalékos lehet. Beruházási hitelt legfeljebb 20 éves futamidővel, forgóeszközhitelt 3 évre vehetnek fel a vállalkozások, akik a kölcsönt akár európai uniós támogatás előfinanszírozására, hitelkiváltásra vagy cégvásárlásra is fordíthatják.

A Takarékbank és a Budapest Bank közös konzorciumában működtetett MFB Pontok a világjárvány ellenére változatlanul aktívan szolgálják ki az ezen támogatott források után érdeklődő vállalati ügyfeleket. Ezt támasztják alá az elmúlt hetek folyamatosan növekvő igénylési és folyósítási eredményei is. Április első két hetében majdnem másfélszer akkora összeget folyósítottak ki, mint egy évvel korábban, és az éves tervnek majdnem 30 százalékát már teljesítették. A konzorcium arra számít, hogy a már folyósított 200 milliárd forint mellett az idei évre tervezett 40 milliárd forint kiközvetítését a válság ellenére teljesítik.

Nem lesz visszaesés

A Takarékbank a szintén a kkv-kat segítő Széchenyi Kártya Program hiteleinél sem számít jelentős visszaesésre a válság miatt az igénylések, érdeklődések alapján. A portfolióban található folyószámlahitelek jellegüknél fogva jó megoldást jelenthetnek a vállalkozásoknak a nehézségek áthidalására, válságkezelésre is.

Az agrárfinanszírozásban jelentős szerepet játszó Takarékbank tapasztalatai alapján a mezőgazdaságot kevésbé érinti a mostani helyzet, a forgóeszköz jellegű hitelek igénylése az elmúlt évekhez hasonló mértékű. Nagy a kereslet az új sztenderd támogatás-előfinanszírozási hitel iránt, amely áprilisban indult és már több mint 100 ügyletet kötöttek, valamint a beruházási hitelek kihelyezése sem állt le. Ezen kívül továbbra is rendkívül jelentős az érdeklődés az agrárgéplízing iránt.

A CIB is hitelez

A CIB Bank is közölte: továbbra is kedvező hitelfeltételekkel képes és hajlandó finanszírozni a magyarországi vállalkozásokat: tízmilliárd forint, bármikor emelhető kihelyezhető forrás áll rendelkezésre, amelyből a vállalkozások azokat a fejlesztéseket, átalakításokat finanszírozhatják, amelyre a koronavírus-járvány miatt kényszerülnek, vagy amelyeket amiatt hoztak előbbre. A reálgazdaság, a vállalkozások segítése természetes a CIB számára, anyavállalata, az olasz Intesa Sanpaolo szintén óriási kihelyezhető forrással és számos egyéb módon segíti az olasz gazdaság szereplőit.

"A kedvező kamatozású konstrukciók felhasználhatók akár munkahelyi digitalizációra, az esetleges leállások miatt előbbre hozott karbantartásokra, vagy akár az üzletimodell-váltással összefüggő beruházásokra is. Miközben a gazdasági aktivitás megtorpanása néhány iparágban látványos, addig a hitelek továbbra is biztos hátterét tudják adni a vállalkozások növekedésének vagy átalakulásának. A CIB Bank a szükséges forrásokat biztosítja ügyfeleinek" - hangsúlyozza Szabó Balázs, a CIB Bank vállalati üzletágának vezetője.

A CIB előrejelzése szerint ugyanakkor más pénzügyi termékek is népszerűvé válnak, legyen szó bármilyen méretű vállalkozásról. A koronavírust övező gazdasági környezetben felértékelődnek a bizalmi törést áthidaló konstrukciók, mint például a faktoring, azaz a vevőkövetelések finanszírozása. Ugyanígy vélekednek a Takarékbank szakértői is.