Az elmúlt év turbulenciái ellenére a vállalkozói atmoszféra lakossági értékelése a legújabb adatok szerint alapvetően stabilnak mondható Magyarországon a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor friss, magyar adatai alapján. A kutatáshoz a magyar adatokat a Budapesti Gazdasági Egyetem gyűjtötte. 

  • Az előző évhez hasonlóan minden második ember ismer valakit, aki az elmúlt két évben indított vállalkozást, és majdnem ennyien vannak (47,4 százalék), akik szerint Magyarországon könnyű vállalkozást indítani.
  • Ugyanakkor jelentősen (36,5 százalékról 27,2 százalékra) csökkent azok aránya, akik szerint a következő fél évben jó lehetőségek nyílnak vállalkozásalapításra.
  • Többen vannak azok is, akiket a kudarctól való félelem tart vissza a vállalkozásindítástól, arányuk 43,5 százalékra nőtt az előző évi 38,2 százalékról

A magyarok többsége (64 százalék) szerint továbbra is vonzó karrierút a vállalkozói lét.

Minden tizedik magyar vállalkozna

A kutatásból kiderült az is, hogy minden 10. magyar tervez a következő három évben vállalkozást indítani (az önfoglalkoztatást is beleértve).

  • A működő, de korai szakaszban lévő vállalkozással rendelkezők aránya 9,9 százalék,
  • a már legalább 3,5 éve folyamatosan béreket fizetni képes, úgynevezett bejáratott vállalkozással rendelkezőké pedig 6,9 százalék.

Bár ezek az értékek alacsonynak tűnhetnek, és a korai szakaszban mért arány valóban némiképp elmarad a nemzetközi átlagtól, a bejáratott vállalkozások aránya a nemzetközi átlaggal közel azonos.

Sokan feladják

Nem változott jelentősen az előző évhez képest a vállalkozásból való kilépők aránya sem.

  • A leggyakoribb, vállalkozás befejezését magyarázó indoknak a családi vagy személyes okok,
  • a másik munka vagy üzleti lehetőség megjelenése,
  • illetve a koronavírus-járvány hatásai bizonyultak.

A legtöbb új vállalkozás ezekben az ágazatban indult

Az Erste Bank kutatása szerint az

„A magyar startup vállalkozó egy hős”

Nehéz dolga van annak, aki Magyarországról akar nemzetközi szintű céget csinálni – mondta a Napi.hu-nak adott interjúban Bundik Csaba, az Európai Innovációs Tanács (European Innovation Council – EIC) befektetési bizottsági tagja. Bundik Csaba szerint Magyarországon jobb a helyzet, mint tíz-tizenöt éve, de egy átlagos magyar startup vállalkozó még így is „egy hős”, aki napi 24 órában küzd az elemekkel. Bővebben>>>

A magyar vállalkozások többsége személyes kapcsolatokra épít

A magyar vállalkozások negyede a mezőgazdaságban tevékenykedik, és 98 százalékuk mikrovállalkozás: alkalmazott nélkül, vagy néhány munkavállalóval működik. Ők azok, akik nem hirdetnek és a vevőkörüket leginkább saját, személyes kapcsolatrendszerük alakítja.

A kutatás szerint idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend, és áprilisban ismét növekedésnek indult a hazai vállalkozások száma.

  • KSH adatai szerint 1 830 000 regisztrált gazdasági szervezetet tartottak nyilván,
  • míg egyéni vállalkozásból 579 ezer működött.
  • Áprilisban 9 ezer alá csökkent a megszűnő vállalkozások száma, míg a korábbi hónapokban az ütem még kétszámjegyű volt.

A vállalkozói kedv fennmaradását jelzik az Erste hitelezési adatai is: az újonnan kihelyezett kisvállalkozói hitelek állománya tavaly egész évben 23 százalékkal nőtt, és a bővülési ütem az idén sem csökkent jelentősen, az első negyedévben 21 százalékos a növekedés a múlt évihez képest.