Második alkalommal készítette el felmérését a Niveus Consulting Group a magyar vállalkozások gazdasági várakozásairól. Nem meglepő módon a vállalatok gazdasági válság esetén bér-és járuléktámogatást, illetve adócsökkenést látnának szívesen.

Az elmúlt évben a harmaduk kkv-adókedvezményt vett igénybe (amennyiben jogosult volt rá), további 30% K+F adókedvezményt, a többiek viszont jellemzően nem éltek semmilyen adócsökkentési lehetőséggel.

A Niveus Consulting Group több száz fős mintán végzett felmérése a vállalkozások gazdasági várakozásait vizsgálta.

A kérdések kiterjedtek egy esetleges válság idején szükségesnek tartott kormányzati beavatkozásokra, az elmúlt években igénybe vett adókedvezményekre, illetőleg arra, hogy az infláció, az árfolyam ingadozás, valamint a rezsiköltségek emelkedése hatással van-e a cég működésére.

A megkérdezettek 82 százaléka 250 fő alatti-, 15%- 250-1000 közötti, a maradék 3% pedig 1000 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalkozás.

Borúlátóak a magyar vállalkozások

A megkérdezettek 75%-a véli úgy, hogy a következő két évben rosszabb lesz az ország gazdasági kilátása, mint az elmúlt két esztendőben.

Nem meglepő, hogy a saját vállalkozásukat illetően sem túlzottan derűlátóak, ugyanakkor közel sem olyan mértékben, mint az ország-kilátásokat illetően. 63%-uk számít kedvezőtlenebb évekre, tavaly ez az arány csupán 45% volt.

De felkészültek elhúzódó válságra…

Gazdasági válság esetén döntően 3 különböző kormányzati beavatkozást igényelnének a cégek: 50% adócsökkenést/adókedvezményt, közel 25% bértámogatást és szintén 25% járuléktámogatást. Ezek az arányok megegyeznek a tavalyi év során mértekkel.

Míg tavaly a cégek alig 40%-a rendelkezett válságtervvel, addig idén ez az arány megnőtt 83%-ra, a tudatosság valószínűleg az elhúzódó bizonytalan időszaknak tudható be.

Kevesebben élnek adókedvezményekkel

A felmérés rákérdezett a korábban igénybe vett és az elvárt adókedvezményekre; a válaszok mindkét esetben vegyes képet mutatnak.

Nőtt azok aránya, akik nem vesznek igénybe adókedvezményt: a megkérdezettek 40%-a nem élt semmilyen adókedvezménnyel az elmúlt évben (tavaly: 31%). Emellett a cégek harmada kkv adókedvezményt vett igénybe (amennyiben jogosultak voltak rá), további 30% K+F adókedvezményt.

Ebből is látszik, hogy a tudatos adótervezés nagyon sokat segíthet a cégek adópozíciójának további javításában.

Nincs egységes álláspont

Nincsen egységes álláspont: eltérő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy milyen adókedvezményeket látnának szívesen; 23% mondta a bérekhez kapcsolódó adó jellegű támogatást, 16% a helyi iparűzési adó maximalizálását, 26% további energiahatékonysági adókedvezményt várna, 33% nem válaszolt a kérdésre.

Az energiahatékonysági adókedvezmények kihasználása terén is van további mozgástér a vállalkozások számára.

Nehezített pálya

A felmérés kíváncsi volt arra, hogy a közelmúlt eseményei mekkora hatással vannak a magyar vállalkozásokra.

Árfolyam ingadozás: a megkérdezettek 62% szerint kedvezőtlen hatása van a kiszámíthatatlan árfolyam ingadozásnak. Azoknál a cégeknél, akiknél euróban keletkezik a bevétel, ők pozitív hatásról számoltak be (30%), 8%-uk pedig azt nyilatkozta; semmilyen hatása nincsen a vállalkozásukra. Az árfolyamhatás mérséklésének egyik eszköze az EUR könyvvezetésre történő átállás, amellyel a Niveus Consulting Group ügyfélkörében is egyre többen élnek és kifejezetten kedvező a bevételi oldal devizakitettsége esetén.

Inflációnövekedés: a döntő többség (92%) érzi a negatív hatást.

Rezsi- és finanszírozási emelkedése: mindenkit negatívan érintenek. Előbbi hatására 20%-uk energiahatékonysági beruházásokat hajtott végre, 15% pedig csökkentette a bérelt irodaterületét.

A finanszírozási díjak emelkedése 27%-nál a beruházások ellehetetlenítését okozta, 10%-nál likvid problémákat okozott, további 10%-nál támogatott hitelkonstrukció igénybevételére került sor.

A fentiek is további átgondolásra késztetik a vállalkozásokat, amelyek sok esetben nem egy, hanem komplex szolgáltatási területek összehangolt beavatkozását igénylik.