Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kabinet bejelentése alapján az építőanyag-árak drasztikus drágulásának megfékezésére – több egyéb intézkedés mellett – kiegészítő bányajáradékot (extraprofitadót) vezetnének be a kőfejtő, gipsz, kavics, kréta, homok, agyagbányákra, valamint a mész és gipszgyártást és a cementgyártást végző vállalkozásokra. A kiegészítő bányajáradék a hatósági ár feletti szint után teljesítendő, a különbözet 90 százalékának megfelelő járadékot kell megfizetni  állapította meg Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

A bejelentés azt is tartalmazza, hogy ez a kiegészítő fizetési kötelezettség csak azon vállalkozásokra terjedne ki, amelyek 3 milliárd forintos árbevétel fölött működnek. A Niveus vizsgálata alapján az érintett ágazatba (0812 - Kavics-, homok-, agyagbányászat, 0811 - Kőfejtés, gipsz, kréta bányászata, 2351 - Cementgyártás, 2352 - Mész-, gipszgyártás) összesen csupán 11 érintett vállalkozás tartozik, az adózott eredményükre jutó forgalomarányos 2020-as nyereségük pedig átlagosan 28 százalék, ami valóban magasabb, mint az építőipari ágazatba tartozó egyéb cégek esetében - tette hozzá a szakértő.

Az építőipari vállalkozások többsége maximum egy számjegyű nyereséget realizál idén, így a jelentős aránytalanságokat kiküszöbölendő mindenképpen van létjogosultsága ennek a döntésnek - véli Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Az ÉVOSZ júniusban publikált felmérése szerint a 2021 január-májusi időszakában előre nem látott áremelkedések voltak tapasztalhatók az építési piacon. A 400 építési vállalkozás megkérdezésével készült felmérés alapján országos viszonylatban például a gipszkarton 23, a hőszigetelő anyagok 47, de például a faanyagok 72 százalékkal drágultak 2020 végéhez képest.

Bár a bányajáradék nem új keletű dolog és ezt már régóta szabályozza a bányászatról szóló 1993. évi XLVII. törvény, de a kiegészítő bányajáradék mindenképpen újdonság, persze az még nem látható, hogy ez mennyire fog gátat szabni az árak további emelkedésének, különösen hogy csak kis számú vállalkozást érint a kiegészítő adó – jegyezte meg Bagdi Lajos.