Nyugdíjba készül Hamvas István, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója - erősítette meg a Népszava értesülését hétfőn az érintett. Utódja hírek szerint Pekárik Géza műszaki vezérigazgató-helyettes lehet. Igaz, ezt az információnkat egyikük se kívánta véleményezni. Rajtuk kívül még több jelölt számításba jöhet. Hamvas István 2010 szeptembere óta irányítja az állami tulajdonban lévő vállalatot.

Azt megelőzően ő is műszaki vezérhelyettesi posztot töltött be. Elődje a poszton Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős jelenlegi tárca nélküli miniszter volt, aki korábban szintén műszaki, illetve üzemviteli igazgatói posztot töltött be és Hamvas Istvánhoz hasonlóan a 80-as évekbeli létesítés óta a nukleáris blokkokban dolgozott.

A váltások látszólagos nyugalma mögött jelentős erők feszülnek. Három éve Lázár János kancelláriaminiszteri súlya se bizonyult elegendőnek Hamvas István elmozdításához. Az akkori kormánytag többször is hangoztatta, hogy új, "nyugati" vezetőket javasol a Paksi Atomerőmű élére. Ám ebbéli szándékait a kulisszák mögötti erők kisiklatták.

Kérdésünkre Hamvas István cáfolta még a sejtetést is, hogy mostani távozta bárminő összefüggést mutatna Lázár János két évvel ezelőtti elképzeléseivel. A vezérigazgató szándékát egyértelműen a nyugdíjkorhatár elérésével indokolta.

A fotó forrása: MVM Paks