Az új pénzmosás megelőzési szabályok alapján ügyfeleink okmányok nélkül fizethetik be csekkjeiket bankkártyás csekkbefizetéssel, adó, illeték, bírság csekkek és - 300 ezer forintig - áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén. Szükség lesz azonban okmányok bemutatására ügyfeleink készpénzes fizetéseihez: áru, szolgáltatás ellenértékének fizetése esetén 300 ezer forint összeghatártól, egyéb esetben értékhatár nélkül, nemzetközi postautalvány feladásakor 300 ezer forinttól.

Ha az ügyfél bankkártyával fizeti ki sárga és a fehér csekkjeit 2018. január 1-től - összeghatárra vonatkozó korlátozás nélkül - nincs szükség adatrögzítésre, a Posta nem kéri az ügyféltől okmányai bemutatását sem.

Az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizet az ügyfél.

Ugyanez a helyzet - azaz nincs szükség a befizető azonosítására - az FM jelzésű (áru- és szolgáltatás ellenértékének megfizetésére szolgáló) csekkek esetében 300 ezer forintos összeghatárig. 300 ezer forint felett 2,5 millió forintos határig a Posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez, az ügyfél azonosításával, törvényben meghatározott adatainak felvétele mellett.

Nagyobb érték esetén más a helyzet

2,5 millió forint feletti befizetés esetén normál átvilágítás szükséges. Ez esetben az ügyfélnek számolnia kell az ügyfél-azonosítás során - adatai felvételén túl - azzal, hogy okmányait a Posta lemásolja, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia.

Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen; az ezzel kapcsolatos korlátozásokról a posta érintett pénzforgalmi szolgáltatásának Általános Szerződési Feltételeiben tett közzé tájékoztatást. Javasolják az ügyfeleknek, hogy ebbe a körbe tartozó befizetéseiket bankkártyás fizetésként teljesítsék, vagy a kijelölt postahelyek valamelyikét keressék fel.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt. 300 ezer forinttól 2,5 millió forintos határig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, úgy a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

A 2018. januártól érvényes változtatások a 2017. júniusiakat is tartalmazzák, illetve azokat néhány esetben módosítják.