Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új pénzmosás megelőzési szabályok alapján ügyfeleink okmányok nélkül fizethetik be csekkjeiket bankkártyás csekkbefizetéssel, adó, illeték, bírság csekkek és - 300 ezer forintig - áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén. Szükség lesz azonban okmányok bemutatására ügyfeleink készpénzes fizetéseihez: áru, szolgáltatás ellenértékének fizetése esetén 300 ezer forint összeghatártól, egyéb esetben értékhatár nélkül, nemzetközi postautalvány feladásakor 300 ezer forinttól.

Ha az ügyfél bankkártyával fizeti ki sárga és a fehér csekkjeit 2018. január 1-től - összeghatárra vonatkozó korlátozás nélkül - nincs szükség adatrögzítésre, a Posta nem kéri az ügyféltől okmányai bemutatását sem.

Az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizet az ügyfél.

Ugyanez a helyzet - azaz nincs szükség a befizető azonosítására - az FM jelzésű (áru- és szolgáltatás ellenértékének megfizetésére szolgáló) csekkek esetében 300 ezer forintos összeghatárig. 300 ezer forint felett 2,5 millió forintos határig a Posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez, az ügyfél azonosításával, törvényben meghatározott adatainak felvétele mellett.

Nagyobb érték esetén más a helyzet

2,5 millió forint feletti befizetés esetén normál átvilágítás szükséges. Ez esetben az ügyfélnek számolnia kell az ügyfél-azonosítás során - adatai felvételén túl - azzal, hogy okmányait a Posta lemásolja, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia.

Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen; az ezzel kapcsolatos korlátozásokról a posta érintett pénzforgalmi szolgáltatásának Általános Szerződési Feltételeiben tett közzé tájékoztatást. Javasolják az ügyfeleknek, hogy ebbe a körbe tartozó befizetéseiket bankkártyás fizetésként teljesítsék, vagy a kijelölt postahelyek valamelyikét keressék fel.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt. 300 ezer forinttól 2,5 millió forintos határig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, úgy a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

A 2018. januártól érvényes változtatások a 2017. júniusiakat is tartalmazzák, illetve azokat néhány esetben módosítják.