A MÁV-Start a hosszú hétvégén a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül is több mint 200 InterCity-t indít. Ezeken a jelentős felkészülés és a növelt kapacitás ellenére - egyes népszerűbb utazási időpontokban - gyorsan megtelnek a vonatok, ezért érdemes elővételben, utazás előtt legalább egy nappal megvenni az InterCity menet- és helyjegyeket. Az InterCity vonatok mellett a közlekedő gyors-, sebes- illetve személyvonatokat is választhatják az utasok - írta közleményében a MÁV.

A hosszú hétvégén a helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai október 31-én kora délutántól a MÁV-csoport honlapján megtekinthetőek. Az adatokat - tájékoztató jelleggel - naponta háromszor frissíti a MÁV-Start.

A legnagyobb utasforgalomra a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony és Budapest-Cegléd-Szeged vonalakon számít a vasúttársaság.

A MÁV-Start vasárnap 15:35-kor mentesítő vonatot indít Győrből Budapestre; a 400 ülőhelyes, modern, akadálymentesített Flirt motorvonat Komárom, Tata, Tatabánya, Kelenföld állomásokon is megáll.

A Budapest-Nyíregyháza-Záhony vonalon azonban - a pályafelújítás miatt - a Nyíregyháza-Debrecen-Budapest viszonylatú Televonaton kívül nincs lehetőség mentesítő vonat indítására azokban az időszakokban, amikor a legnagyobb utasforgalom várható. Egyes minőségi távolsági vonatok, melyek egyben nemzetközi viszonylatokban közlekednek (pl. a railjetek, EuroCity-k) szintén nem erősíthetőek - magyarázta a vasúttársaság.

Érdemes a csúcsidőn kívüli - a menetrendi keresőben @ jellel jelölt - járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokkal ugyanis 20 százalékos kedvezménnyel lehet utazni tavaly december óta, amennyiben legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe - hívta fel a figyelmet a MÁV.

A nyírségi megyeszékhelyről Debrecenen át a fővárosba tartó utasforgalom egyenletesebb elosztása érdekében szeptember végétől vasárnapi közlekedési napokon, a délutáni csúcsidőszakban Televonat néven indult új távolsági járat - egyelőre kísérleti jelleggel.