A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az első félév végén azt lehetett gondolni, a társaságok már nem mutathatnak gyatrább teljesítményt az év hátralévő részében. Ehhez képest a hetedik hónap adatai azt mutatják, van még lejjebb: június végén a társasági adóból befolyt bevétel 140 milliárd forint volt, július végén pedig 118 milliárd forint. Vagyis nemhogy arányaiban romlott a befizetett és a tervezett adó, de még nominálisan is csökkent az összeg.

Az egész évre tervezett bevétel 609 milliárd forint, ennek fél év alatt a negyede sem folyt be. Mostanra annyit romlott a helyzet, hogy az előirányzatnak hét hónap alatt csak kevesebb mint az ötöde érkezett meg a büdzsébe. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint mostanra a tervezett bevétel nagyjából fele be kellett volna folyjon.

A nominálisan bekövetkezett csökkenésnek az lehet az oka, hogy több olyan társaság is fizetett be némi különadót 2010-re, amelyeknek nem kellett volna - különadót már csak a naptári évtől eltérő adóév szerint elszámoló vállalkozásoknak kell fizetniük az adóévük végéig. Az nem megy ritkaságszámba, hogy néhányan rossz helyre utalják az adót - több példával szolgált erre az ideiglenesen az APEH körébe vont iparűzési adóbeszedés is.



A jelek szerint most ezt az összeget az utolsó cseppig kiporszívózták a cégek - vagyis leírták azt a már befizetett társasági adóból.

A csökkenés oka sokrétű. Egyrészt több tízezer cég dőlt be, került a tönk szélére, amelyek egyetlen fillér adót sem tudnak fizetni. Másrészt a tavaly keletkezett veszteséget az idei nyereség terhére tudják elszámolni a társaságok. Emellett nyilván többen megpróbálják a korábban igénybe nem vett adóalap-csökkentő tételeket, adókedvezményeket kihasználni.

Az evások tartják magukat

A többi adónemben nem látszik ekkora zuhanás, az evabevételek például pedánsan teljesülnek: az első hét hónap alatt a várakozások arányában hajszálra annyi teljesült, mint tavaly július végén, az előirányzat 47,7 százaléka, ami tavaly 80,7, az idén pedig 87,1 milliárd forint.

Az szja- és az áfabevételek teljesülése nagyjából megfelel a tavalyinak, jelentősebb mínuszt még a regisztrációs adónál lehet megfigyelni: itt 17,4 milliárd forint volt a bevétel, ami az előirányzat 44,4 százaléka - tavaly az első hét hónapban 23 milliárd forint folyt be.