Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Várakozások szerint 5-10 százalékos rejtett áremelés történhet a hazai élelmiszer-kereskedelemben, amelynek célja, hogy a kritikussá duzzadt munkaerőhiány miatti költségeket fedezzék a dolgozók megtartására kényszerülő cégek. Az áruházláncok egyáltalán nem üdvözlik a vasárnapi újranyitást, mivel mostanra az eddig mesterségesen a nemzetgazdasági átlag alatt tartott fizetések miatt lényegében lasszóval kell fogni a munkaerőt a robbanásszerűen bővülő áruházi forgalomban - idéz a lap, nem nevesített piaci szakértőket.

Kényszerhelyzetben vannak a cégek, mivel a dinamikus forgalomnövekedés és a piaci verseny arra sarkallja az áruházakat, hogy kinyissanak vasárnaponként is, noha az ehhez kapcsolódó kiadások jelentősek, amit nem tud mindegyikük vállalni - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A működés átalakítása, a hosszított nyitva tartás, az árukészlet bővítése, illetve főként a munkaerő pótlása akkora költséget jelent az üzletekben, hogy azt várhatóan a vásárlók terhére valósítják meg a kereskedők.

Így például csökkentik a magyar áruk arányát a polcokon az olcsóbban beszerezhető importtermékek javára, nem jut pénz áruházi fejlesztésekre, átszervezik a belső működést, a szakképzettek helyett az olcsóbb alkalmi munkaerő felé fordulnak, illetve például újabban több helyütt néhány órával csökkentették a nyitvatartási időt. Emellett az is várható, hogy áremeléssel kompenzálják a terheket - jelentette ki a főtitkár.

A statisztikák szerint az átlag 10-15 százalékos béremeléssel sem sikerül vonzóvá tenniük az áruházi munkát, ami oda vezetett, hogy vasárnaponként nem nyit ki minden üzlet, amelyik korábban élt a hétnapos üzemelés lehetőségével. Azoknál a láncoknál, ahol a hét utolsó napján sem pihennek a dolgozók, súlyos gondok vannak a munkaszervezés, a szabadságok kiadása, a mindennapi kiszolgálás és már az áruházi szolgáltatások színvonalának szempontjából is - írja a Magyar Idők.

A szakmai szövetség másként látja

Cáfolta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a Magyar Idők szerdai értesülését, miszerint több kiskereskedelmi vállalkozás a fogyasztói árak emelését tervezné a munkaerőhiány miatt. Az OKSZ megítélése szerint a kereskedelemi vállalkozások béremelésre kényszerülnek ugyan a létszámhiány miatt, de az áremelést az éles piaci verseny miatt elkerülik.A munkabéremelés költségét elsősorban más kiadások átcsoportosításával, átütemezésével, lefaragásával gazdálkodják ki, sok esetben a nyereség terhére. A szövetség szerint a sajtóhírben jelzett 5-10 százalékos rejtett áremelés nem várható.A kereskedelemben vállalkozástípusonként és szakmacsoportonként is nagyok a bérkülönbségek, 50-100 ezer forint közötti eltérések megfigyelhetők. Általános tapasztalat, hogy a nagyobb áruházláncoknál magasabbak, a kisebb boltokban alacsonyabbak a bérek. Ebben a helyzetben a kisebb boltok kényszerülnek nagyobb béremelésre, amit azonban igyekeznek óvatosan kezelni, hiszen ha árat emelnének, versenyhátrányuk még nagyobb lenne.