Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak, duplájára emeljük a Babakötvények után járó állami támogatás összegét. Erről döntöttünk ma a Gazdasági Kabineten - jelentette be csütörtöki Facebook-bejegyzésében a pénzügyér.

A babakötvény a gyermek 18. életévének betöltése napjáig bármikor megvásárolható, és a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű babakötvényt a Kincstár azonnal jóváírja a Start-értékpapírszámlán. A befizetett összeget a Kincstár automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatszámú babakötvénybe fekteti be - derül ki a Magyar Államkincstár honlapján közzétett tájékoztatóból. A befektetési eszköz esetében az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban.

A 18. életév betöltése után, a futamidő lejártáig, a jóváírásra kerülő kamatok automatikusan befektetésre kerülnek az adott sorozatú babakötvénybe.

Most Varga bejelentése szerint ahogy eddig is, úgy a jövőben is havonta bármekkora összeg félretehető, kamata az előző évi infláció plusz 3 százalék. Az állam ehhez nyújtott még további maximum 6 ezer forint külön támogatást is minden évben, de most ez a tétel lesz 12 ezer forint.

Az inflációkorrigálás révén jövőre jól járhatnak a kamattal: az Európai Bizottság előrejelzése az idei évre 5,1 százalékos pénzromlást vár, vagyis így akár 8,1 százalék is lehet a hozam. Miközben jövőre már csak 4,8 százalék4,8 százalékra teszi az inflációt az EB.

A kormány a 2022-es választásokra fordulva sok a családoknak, vagy számukra is kedvező döntést hozott. Ilyen például az, hogy jövőre a bruttó minimálbér 200 ezer forintra (a nettó 133 ezer forintra) nő. A minimálbér pedig alapja a családtámogatások számításának is, így január elsejétől a gyermekek otthongondozási díja (gyod) a minimálbér szintjére, 200 ezer forintra emelkedik, ami az ápolási díj korábbi összegéhez képest jelentős növekedés. A gyermekgondozási díj (gyed) és a nagyszülői gyed maximális összege bruttó 280 ezer forintra nő.

A diplomás gyed összege is emelkedik: az alapképzésben résztvevők havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot kaphatnak.

Egyes betegségekben - például laktóz intoleranciában, cukorbetegségben vagy cöliákiában - szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezményre jogosultak, ami jövőre ez havonta 10 ezer forint kedvezményt jelent az érintetteknek.