Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzet szerint az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának. Ezen túl a megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, amely az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét. A Bruxinfo szerdán arról számolt be, hogy szeptember 27-én megindíthatja az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a pénzügyi tranzakciós illeték miatt, hacsak a magyar kormány álláspontjában addig nem következik be változás.

Blöfföl a kormány, hamis a lista?

Nem valószínű, hogy az IMF küldte a sajtóban megjelent kívánságlistát a magyar kormánytól elvárt gazdaságpolitikai kiigazításokról. Ilyen konkrét célokat a szervezet nem szokott megfogalmazni, ráadásul azok maradéktalan teljesítése több ezermilliárd forintos kiigazítást jelentene. Máshonnan szivárogtathatták ki a politikailag kényes pontokat tartalmazó, a korábban ismert feltételeknél terjedelmesebb felsorolást. Erről szóló részletes elemzésünk itt olvasható.

A Népszabadság szerint a családi adókedvezmény, illetve a családi pótlék megszüntetése is a listán szerepel. Utóbbi lap emlékeztet arra, hogy korábban Orbán Viktor egy Századvég-konferencián már nyilvánosan beszélt arról, hogy az IMF és az EU azt szeretné, hogy vezessünk be ingatlanadót, az energiaárak esetén az árhatósági eljárást szüntessük meg, illetve a közösségi közlekedésnél legyen kiadáscsökkentés.

A Magyar Nemzet azt írta: a kemény feltételek ellenére Orbán Viktor miniszterelnök bízik abban, hogy ősszel megegyezéssel zárulnak az IMF/EU-hiteltárgyalások.

Rogán Antal, a Fidesz-frakció vezetője egy, a sárvári frakció-ülés napjára időzített interjúban azt mondta, "az IMF javaslata egyértelmű: ők radikális kiadáscsökkentést szeretnének, amely a bérek csökkentését és a közszolgáltatások színvonalának csökkenését is jelentené. Rogán Antal véleménye szerint ugyanakkor a kormánynak nem szabad lelépnie arról az útról, amelyre korábban lépett, vagyis a közterhek arányos megosztásának útjáról. Amint arról beszámoltunk, Rogán tegnap arról is beszélt, hogy a frakció a következő két napban végig fogja gondolni a költségvetés tervezetét és dönteni kívánnak arról is, hogy milyen menetrendben és ütemben fogadják el azt az ősz folyamán a parlamentben.

A Népszabadságot a Sárváron jelenlévők arról tájékoztatták, hogy Orbán Viktor helyzetértékelésében pusztán egy mondatot szánt az IMF-tárgyalásokra, amikor az őszi szezonkezdésről, a politikai menetrendről beszélt. Aztán a kérdésekre válaszolva "érintőlegesen" kerültek szóba forrásaink szerint az IMF/EU-delegáció által a kormányra hátrahagyott feltételek. A lap riporterét tájékoztatók arra számítanak, hogy a részletek, azoknak a 2013-as költségvetésre gyakorolt hatása ma lesz napirenden. Volt olyan honatya, aki a Népszabadságnak "hosszú, 30-40 pontos feltételrendszerről beszélt, míg más információk szerint egy szűkebb, tízpontos listát kaptak a képviselők.

A Népszabadság úgy tudja, Sárváron a miniszterelnök az IMF-feltételekre adott kormányzati válaszokat nem ismertette, erre minden bizonnyal ma kerül sor. Orbán Viktor az egyik részvevő várakozása szerint ma reflektál a tranzakciós illetékkel kapcsolatos szabályozás korrigálását célzó IMF/EU-elvárásokra is.

A KDNP a sárvári tanácskozást megelőzően frakcióülést tartott. Pálffy István szóvivő azt nyilatkozta a Népszabadságnak: ragaszkodnak ahhoz, hogy a Orbán-kormány szociális intézkedései és a munkahelyvédelmi akcióterv mellett ki kell állni, a családi adókedvezmény pedig szerintük a legprogresszívebb lépés hosszú idő óta, "abból nem lehet engedni", sőt ki kell terjeszteni. A családi csődvédelemre vonatkozó elképzeléseket is szeretnék exponálni.