Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTSZ szerint a tárgyaláson nagyon fontos témákban sikerült előrelépést elérniük, és felsoroltak ezek közül néhányat. A taxidrosztok felmondása előtt a BKK a továbbiakban hetvenkét óra haladékot biztosít a feltárt hibák kijavítására az eddigi "zéró toleranciával" szemben - írták. A közlekedési társaság ehhez azt fűzte hozzá, hogy csak a kisebb és orvosolható jogszabálysértések elkövetésekor adnak figyelmeztetést, amennyiben az érintett taxisnak ez az első esete.

Az MTSZ úgy fogalmazott, a BKK megvizsgálja a szakszervezet javaslatait a taxirendelet alkalmazhatatlan, illetve ellentmondásos részeinek módosítására. A közlekedési társaság ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy meghallgatta a sérelmeket, de nem tett ígéretet a rendeletmódosításra, az ugyanis a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik. Ezért a módosítási javaslatokat is a közgyűlés részére kell címezni.

Több kérdésben volt feszültség

A taxisszakszervezet szerint a korábbi drosztfelmondásokat egyedi kérelem esetén felülvizsgálják és egyeztetik a vállalkozóval. A BKK erre azt írta, hogy csak a jogvitás esetekben folytatnak egyeztetést. Az MTSZ szerint a BKK megvizsgálja a drosztfelmondásokkal érintett ügyekben a droszthasználati díj időarányos visszafizetésének lehetőségét. A közlekedési társaság ezt úgy módosította, hogy erre csak akkor van mód, ha a taxit a vállalkozás kezdeményezésére vonták ki év közben a szolgáltatási körből, a BKK felmondása esetén tehát nincs ilyen lehetőség.

A taxisszakszervezet szerint a BKK meg fogja vizsgálni a kukák kihelyezésének lehetőségét a drosztokon. A közlekedési társaság ezt megerősítette, hozzátéve: a rendszeres hulladékgyűjtés növeli a költségeket, ami a drosztdíj emelését vonhatja maga után.

Végül az MTSZ megjegyezte: a BKK ígéretet tett arra, hogy elérhetővé teszi a taxiellenőrzésre vonatkozó belső szabályzatát. Ezt az állítást a közlekedési társaság úgy "pontosította", hogy egy cég belső, csak a munkavállalókra hatályos normája alapvetően az adott cégre tartozik, ugyanakkor megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a belső munkautasítás tájékoztató jelleggel felkerüljön a BKK honlapjára.