A három társaság, az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft., valamint az Agrochain Kft. június 30-án részvény-átruházási és üzletrész adásvételi szerződést kötött Guba Sándorral, eszerint a Csányi Sándor irányítása alatt álló vállalkozások megszerzik a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett az önálló irányítást. Tekintettel arra, hogy az irányításszerzés a versenytörvény alapján összefonódásnak minősül, az irányításszerzők július 27-én kérelmet nyújtottak be, melyben a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérik.

A GVH tájékoztatása szerint az irányításszerzők - bár több társaságról van szó - nem a közös irányítás megszerzését jelentették be a versenyhatóságnak, hanem a Csányi-csoport önálló irányítás-szerzését, hiszen az irányításszerzők valamennyien Csányi Sándor önálló irányítása alatt állnak.

A céginformáció adatai szerint a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. 1991-ben alakult Nádudvaron. A jegyzett tőkéje 1 milliárd 489 millió 300 ezer forint. Egyedüli részvényese Guba Sándor volt. Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft., valamint az Agrochain Kft. az idén jött létre 3-3 millió forintos jegyzett tőkével, fővárosi székhellyel. Egyedüli tulajdonosa mindhárom cégnek Csányi Sándor.

Az évi 200 milliárd forint árbevételt termelő és tavalyelőtt év végén 28 milliárd forint saját tőkéjű nádudvari integrátor KITE Zrt.-ért óriási harc dúlt. Ahogy a Napi.hu korábban beszámolt róla, Bige László nagyvállalkozó tulajdonában lévő, közel százmilliárdos forgalmú Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészítés után kívánta megszerezni a KITE többségét, ám az utolsó pillanatban Guba Sándor - aki 24 éve a KITE dolgozója és a felügyelőbizottságának tagja - elővásárlási jogára hivatkozva ráígért az ajánlatra. Bige azonnal megvádolta a vevőt, hogy stróman, majd a nádudvari céggel hamarosan stratégiai megállapodást kötött, az agrárhitelezési piacon erősítő OTP Bank végül február végén bejelentette, megszerezte a KITE irányító többségét.Csányi Sándor - A 100 leggazdagabb magyar 2015 c. Napi.hu-s kiadvány becslése szerint - 165 milliárd forintra rúg, ezzel vezeti a agyar milliárdosok listáját. A második helyzete Bige László, akinek becsült vagyona 160 milliárd forintra rúg.