Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vályi Attila az MTI megkeresésére elmondta: több polgármester is kérte, ő pedig kész együttműködni abban, hogy mihamarabb megoldást találjanak a lakosság ellátására. Ezért elsődleges célul tűzte a bolthálózat egyben történő értékesítését, hogy a kevésbé keresett élelmiszer üzleteket is el tudják adni, így megoldottá váljon működésük.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatója volt, 1300 embert alkalmazott. A CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 86 boltot üzemeltetett a térségben, de a CBA Kereskedelmi Kft. tavaly szeptember közepén kizárta a hálózatából.

A cégnél 2016 szeptemberében rendelték el a csődeljárást, majd, miután az adós és a hitelezők között nem jött létre egyezség, a felszámolást. Vályi Attila közölte azt is, hogy közel 450 hitelezőt vett nyilvántartásba, akiknek a cég több mint 10 milliárd forinttal tartozik; a biztosított követeléssel rendelkező hitelezők igénye meghaladja a 6 milliárd forintot.

Az állami felszámoló tájékoztatása szerint a Bérgarancia Alap felhasználásával folyamatos a dolgozók bérkifizetése. Eddig három ütemben hívtak le közel 300 millió forintot, és folyamatban van a negyedik ütem benyújtása, mintegy 30 millió forintra. A dolgozók így kézhez kapták a 2017 szeptemberéig elmaradt bérüket és járandóságukat, és részben a korábban ki nem fizetett bérükhöz is hozzájutottak.

Különböző problémák miatt 200-250 alkalmazott elszámolása még folyamatban van; a cég állományában körülbelül 130-an vannak még, ők hosszan tartó táppénzen, csed-en, gyed-en, illetve gyes-en lévő munkavállalók.

Vályi Attila elmondta: a hitelezői követelések kielégítésének határidejéről és mértékéről nem tud nyilatkozni, mivel ez a vagyontárgyakért kapott vételártól függ, és a törvényi szabályozásoknak megfelelően a zálogjogosult hitelezők számára szolgál kielégítési alapul.

Mivel a befektetői környezet és az esetleges jogviták lezárása nagyban befolyásolja, nehéz megbecsülni a felszámolási eljárás lezárásának idejét is, de a törvény szerint a stratégiailag kiemelt gazdasági társaságoknál ez 270 nap, amit a törvényszék indokolt esetben meghosszabbíthat - tette hozzá.