Örvendetesnek nevezte Kovács, hogy 3,5 millió beoltott után újranyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és a teraszdíjat is elengedi a kormány. A mintegy féléves leállás után most az árukészlet leltárazása, selejtezése, újratöltése, a személyzeti létszám feltöltése és egy alapos takarítás, fertőtlenítés a vendéglátósok feladata szerinte.

A zárás alatt az átlagos forgalom nem volt magasabb 15-20 százaléknál. Csak az ételkiszállítás tartotta életben a szektort, de sokan, főleg vidéken nem tudtak ezzel élni, nem volt értelme nyitva tartaniuk. Azoknak azonban, akik a nehézségek ellenére is megtartották dolgozóik jó részét, most helyzeti előnyük van - mutatta be a helyzetet a testület elnöke, aki fontosnak nevezte, hogy a vendéglátósok rábeszéljék dolgozóikat a koronavírus elleni oltásra.

Ahogy arról korábban írtunk, a veszteséges hónapok 600 milliárdot vettek el a vendéglátós piacból 2020 márciusától mostanáig. A heti monitoros statisztika szerint márciusban az előző évihez képest - ami már akkor is bukott hónapnak számított - további közel 20 százalékkal csúszott lejjebb a vendéglős piac az online kasszaadatok alapján.

Fontos, hogy a vendéglátósok rábeszéljék dolgozóikat a koronavírus elleni oltásra. Több szempontból is felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva

- vélekedett Kovács László a tévének nyilatkozva. Véleményét azzal magyarázta, hogy ha valaki beviszi a fertőzést, azt a kollégái és a vendégek is elkaphatják, és akár karantén alá is kerülhet a személyzet, ami a működést veszélyeztetheti. Egy ilyen helyzet ráadásul a vendégekben is bizalmatlanságot kelthet.

Az ipartestületi elnök reményeit fejezte ki, hogy az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok után a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók is előnyt élvezhetnek majd az oltásnál.