A portál ezúttal azt nézte át, hogyan változtak a bérek az idei év első két hónapjában a kiskereskedelemben. Ez alapján arra jutott, hogy a havi bruttó keresetek 12 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a fizikai dolgozóké (eladóké, pénztárosoké, árufeltöltőké) pedig 15-16 százalékkal.

A béremelés összességében nem új jelenség, mivel tavaly év közben is felfelé indultak a fizetések. Vagyis a 2018 első két hónapjában mért növekedés nem éves, hanem havi alapon vizsgálva már nem annyira meredek növekedést mutat.

A bérek változása
20172018

januárdecemberátlagjanuárfebruár
összes221248232252247
eladók183206191213207
Forrás: KSH, érték ezer forint, havi bruttó átlagkereset, 4 főnél nagyobb vállalkozások

Mindez azt vetíti előre 2018-ra, hogy kemény béremelések lesznek a boltokban is, különben lemarad az ágazat a nemzetgazdaság többi területéhez képest. De ennek ára is van - állapítja meg az oldal, amely azt jósolja, hogy 2018-ban is folytatódik a bérek emelkedése a boltokban, mivel a munkaerő hiánya nem enyhült a boltos világban sem. (Döbbenetes dolgok derültek ki a magyar fizetésekről.)

Ebből pedig az eleve magasabb béreket kínáló áruházak jöhetnek ki jól, de a legjobban fizető nagyláncok is folyamatosan keresik a friss munkaerőt. Viszont mégis ők járhatnak jól hosszabb távon, ugyanis jelentős béremelésekkel érdemes számolni, ami továbbra is jócskán nagyobb ütemű lesz, mint a várható forgalombővülés. A fizetések növekedését 53, az árbevétel változását 31 százalékosra becsüli a szakértő.

A kisboltoknál viszont nehéz lesz előteremteni az emelésre szánt fedezetet, a ráfordítás miatt máshonnan kell elvenni forrásokat. Ez várhatóan a fejlesztésektől viszi el a tőkét, ha pedig ez nem történik meg, a munkaerő átmegy a nagyobb piaci szereplőkhöz.

A fotó forrása: Napi.hu.