"A magyar gyógyszertárak zöme a lét és nemlét határán mozog" - tudatta a magángyógyszerészek szövetsége az éves kongresszusukról készült záródokumentumban, hozzátéve: a rendkívül kedvezőtlen tényezők együttes hatását csak a tőkeerős külföldi patikaláncok képesek kivédeni.

Felkérték a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, hogy a gyógyszerellátás szakmai és gazdasági környezetét befolyásoló információit ossza meg a szakmai nyilvánossággal, továbbá hogy a köztestületi álláspont kialakítása előtt fektessen nagyobb hangsúlyt az egyeztetésre a szakmai szervezetekkel.

A magángyógyszerészek arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyógyszertár-működtetés forrásai folyamatosan szűkülnek, és ez már a gyógyszerbiztonságot veszélyezteti. Azt írták: a gyógyszerpiac valamennyi szereplője arról számolt be, hogy kedvezőtlen a gazdasági helyzete. Egyes gyógyszergyártók aránytalanul súlyosnak tartják a gyógyszerkiadásokhoz való hozzájárulások mértékét. A kiskereskedelmi árrések átrendezése véleményük szerint nem hozta  a várt eredményt. Az egyszázalékos árrésnövelés nem tudta ellensúlyozni a forgalomcsökkenésből adódó veszteségeket - fejtették ki.

A résztvevők megállapították, hogy a gyógyszerészi gondozási programok fejlesztése a tervezettnek megfelelő, szélesebb körű megvalósítását viszont a források jelentős és folyamatos szűkülése akadályozza.

A gyógyszerek ártámogatásánál tavaly bevezetett preferált referencia-ársávval, a vaklicittel összefüggésben a kongresszus résztvevői ismételten felhívták az Országos Egészségbiztosítási Pénztár figyelmét arra, hogy a negyedéves bevezetések előkészítését nem tartják megfelelőnek. Emiatt a gyógyszertárak "jelentős és fölösleges" készletérték-veszteségei még mindig százezres nagyságrendűek. "A jelenlegi gazdasági környezetben ekkora indokolatlan veszteség sem a kormány, sem az ágazat számára, leginkább a gyógyszertárak számára, nem megengedhető" - hangsúlyozták a magángyógyszerészek.