A jelenleg 12 fős kuratóriumot - amelybe hat tagot a kormány, hat tagot pedig a szakszervezetek delegálnak - év végéig kettéválasztanák, és két jogutód alapítványt hoznának létre - írta a napilap a birtokába került dokumentum alapján.

A Magyar Nemzet információi szerint az erről szóló tárgyalásokon Guller Zoltán kuratóriumi elnök azt vetette fel, hogy a felnőttekre vonatkozó szociális üdültetési feladatokat a szakszervezeteknek kellene továbbvinniük. Ehhez viszont csak minimális vagyont adnának, amiből a szakszervezetek hosszú távon nem tudnák megoldani a nyaraltatást. A gyerekek üdültetéséért a jelenleg is létező, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökhöz köthető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felelne.

A tervek végrehajtásához azonban bírósági döntés, valamint a szakszervezetek hozzájárulása is szükséges, ezért a kormány tett egy nem túl nagyvonalú ajánlatot. Ennek értelmében a hat szakszervezeti konföderáció megkapna egy Hermina úti és egy Podmaniczky utcai ingatlant, valamint 100 millió forintos induló tőkét. Ebből a vagyonból kellene megoldaniuk a felnőttek szociá­lis üdültetését, azonban ez lehetetlen, hiszen a két ingatlan üdülésre alkalmatlan (egy budapesti irodaházról és egy ügyfélszolgálati irodáról van szó), a bruttó 100 millió forint pedig - azaz szakszervezeti konföderációnként nagyjából nettó 13 millió forint - rendkívül kevés. A két ingatlan becslések szerint legfeljebb 1,5 milliárdot érhet.

Az ügyben több ülést is tartottak már, a lap szerint azonban a szakszervezetek nem akarnak belemenni a megállapodásba, mert úgy látják, ha elfogadnák az ajánlatot, akkor 1-2 éven belül, a vagyon elfogyásával, megszűnne a felnőttek szociális üdültetése.