Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy koffeintartalom szempontjából mindegyik termék megfelel az előírásoknak. A vizsgált 39 termék koffeintartalmának átlaga 2,34 százalék (m/m) volt. A legmagasabb koffeintartalmú kávé a Tchibo Family volt 3,08 százaék (m/m) koffeintartalommal, míg a legalacsonyabb koffeintartalmú a Jacobs Krönung és a D.Kaiser Krone volt 1,68 százalékkal.

A növényvédőszer-maradék vizsgálat alapján szintén minden termék megfelelt. A vizsgált 39 termékből 2 termék esetében találkoztak az ellenőrök kisebb jelentőségű jelölési hibával, amelyek miatt a felelős élelmiszervállalkozásokat figyelmeztették.

A laboratóriumban mind a 39 termék esetében megtörtént az ochratoxin-A vizsgálata is. (Az ochratoxin-A a penészgombák által termelt méreganyag, azaz mikotoxin, amely főként gabonafélékben, gabonakészítményekben, hüvelyesekben, pörkölt kávéban, sörben, szárított szőlőben, szőlőlében, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordul elő.)

A mért eredmények alapján 1 termék kivételével mind megfelelt a jogszabályban előírtaknak. A kifogásolt őrölt pörkölt kávé ochratoxin-A szennyezettsége 12,95 μg/kg volt a maximálisan megengedett 5,0 μg/kg-mal szemben. A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a forgalomból való kivonását, a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását és a forgalomba hozatal megtiltását, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.

A laborvizsgálatok során kiderült, hogy a kedveltségi vizsgálat szerint utolsó helyen végzett D.Kaiser Krone őrölt pörkölt kávé glutént, illetve a mikroszkópos vizsgálat alapján idegen növényi eredetű keményítő szemcséket is tartalmaz a kávé szövetelemek mellett. A kávé valószínűleg pörkölt gabonaféléket tartalmaz és emiatt mutatható ki a termékben glutén. A toxinszennyezettség és a gluténtartalom mellett a termék alacsony koffeintartalma is gyanússá vált a hatóság számára.

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága helyszíni ellenőrzést végzett és nyomonkövetési problémákat tárt fel. Az ellenőrök az üzemben 8,2 tonna terméket koboztak el, további 12 tonna esetében forgalmi korlátozást rendeltek el, az üzem működését pedig felfüggesztették.