A Pest megyei felügyelők olyan, 1-3 év közötti kisgyermekeknek szánt kakaós innivalót találtak a budaörsi Tesco-ban, amelynek minőségmegőrzési ideje 2010. november 5-én lejárt - közölték a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tájékoztatóján. A hatóság a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal kötött együttműködési megállapodás alapján az ügyet átadta a területileg illetékes szakigazgatási szervnek. Ugyanebben az áruházban az ellenőrök egy hete lejárt baconos grillt, valamint szabálytalan tartalmú jótállási jegyet is találtak.

Egy gödöllői üzletben pedig olyan tálcás húskészítményt vásároltak az ellenőrök, amelyen két különböző fogyaszthatósági idő szerepelt, itt további 15 lejárt szavatosságú élelmiszerterméket is találtak.

A hatóság munkatársai több fővárosi üzletben találkoztak az akciós árak nem megfelelő alkalmazásával, amely alkalmas volt a vásárlók megkárosítására, így például előfordult, hogy a "2+1 ajándék" felirattal forgalmazott akcióban megvásárolt termék többe került, mint ha a fogyasztó külön vásárolt volna meg három önálló árut. A feltárt kifogások miatt az eljárások megindultak, illetve - az élelmiszerek esetében - a felügyelőségek az ügyeket áttették az állategészségügyi hatósághoz.

Az NFH saját laborjában vizsgált két- és háromkerekű gyermekkerékpárokat, és a termékek 37 százalékánál hiányzott a termékismertetőből valamilyen fontos figyelmeztetés. Több biciklinél az összeállító csavarok hámsérülést okozhattak, illetve voltak olyan alkatrészek, amelyek közé beszorulhatott a gyermek ujja - mondta Fülöp Zsuzsanna szóvivő.

A nagyobb gyermekek részére készülő kerékpárok között volt olyan, amelyen nem volt első fék, illetve a láncvédő nem megfelelően takarta a láncot, amely így becsípheti a gyerek ruháját.

A Tesco kifizeti a bírságot, és intézkedik a hasonló helyzetek elkerülése érdekében - közölte a társaság.