A sztrájkbizottságot a hulladékszállításban dolgozókat képviselő reprezentatív szakszervezet hozta létre, amely az elszabadult infláció és élelmiszer áremelések miatt 28 százalékos átlagjövedelem-növekedést feltételező általános bérfejlesztési igénnyel állt elő az önkormányzati tulajdonban lévő Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-vel (VKSZ), illetve az annak tulajdonában álló Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-vel (VHK) szemben.

Az indulatokat felkorbácsolta a munkáltató magatartása, mivel a már tavaly óta is halogatott tárgyalásokat még tovább akarják halasztani - idézi a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet (LIMÉSZ) közleménye Bognár Ferenc elnököt. A munkásgyűlésen további akciókat is sürgettek, de végül is úgy határoztak, hogy a munkavállalók Porga Gyula – Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere segítségét kérjék a konfliktus megoldásában.

A petícióban a VKSZ, illetve az annak tulajdonában álló VHK munkavállalói kérik, hogy a tulajdonosi képviselő, a polgármester járjon el, hogy az ügyvezetés hallgassa meg és mérlegelje a munkavállalók kérését, továbbá a kért béremelésről azonnali tárgyalásokat folytasson a sztrájkbizottsággal.

A petíció felhívja a figyelmet, hogy a dolgozók a 2022-es érdemi bértárgyalások szinte teljes hiányában, elkeseredésükben alakították meg a sztrájkbizottságot. 

Alacsony presztízsű, veszélyes munkát végeznek nap mint nap, hóban, fagyban, szélben, esőben, és a tavalyi évben 0 százalékos béremelést kaptak.

A petícióban arra is utaltak, hogy a kötelező védőoltásokat is megspórolták a munkavállalókon illetve, hogy a munkaköri besorolásaikat önkényesen változtatják, továbbá a havi jelenléti íveket sem vezeti szabályszerűen a munkáltató.

A petíció szerint a társaságok ügyvezetői két éve hitegetik a dolgozókat a bérek az országos átlaghoz történő felzárkóztatásával, de eddig nemhogy bérrendezés, hanem az elszabadult árak és infláció miatt egyre nagyobb szakadék mutatkozik, az országos, de a térségi: pápai, tapolcai, és balatonfüredi ágazati bérekhez képest is.

Másnap, március 30-án, miközben folyt az aláírásgyűjtés, a szakszervezet képviselője megpróbálta a munkáltatót jobb belátásra bírni, azonban az ügyvezetők nem álltak szóba vele, és be sem engedték a telephelyre.

Bognár Ferenc elmondta, a munkáltató magatartása azzal, hogy a nála képviselettel rendelkező szakszervezet képviselőjét nem engedte be a telephelyére megsérti a Munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezéseit, továbbá azzal, hogy nem tárgyal, visszaél az Mt.-ben meghatározott alapvető együttműködési kötelezettség teljesítésével, továbbá a jóhiszeműség és tisztesség elvének megfelelő alkalmazásával is, mert a kialakult helyzetet nem kezeli tőle elvárható módon.

A petíciót 41 munkavállaló írta alá, ők sürgős megoldást várnak a problémára a munkáltató pedig időt húz – értékelnek a közleményben.