A vád szerint az algyői székhelyű cég 2014 februárjától felszámolás alatt állt. A felszámolás ideje alatt a cég korábbi ügyvezetője nem járhatott volna el vállalati ügyekben, ezeket teendőket a felszámolóbiztos látta el. De a volt ügyvezető a felszámolás alatt álló cégen kívül egy másik vállalkozást is vezetett. Így a felszámolóbiztos felajánlotta az ügyvezetőnek, pénzért cserébe elintézi, hogy a felszámolás során a cég ingatlanára és ingóságaira kiírt pályázaton a volt ügyvezető másik cége nyerjen. A volt ügyvezető ezért 2015. április - májusában összesen mintegy 16 millió forintot adott át a felszámolónak.

A felszámoló további hárommillió forintot kért az ügyvezetőtől azért, hogy a pályázatra jelentkező harmadik cég könyvvizsgálóján keresztül elérje azt, hogy a harmadik cég a pályázattól elálljon. A volt ügyvezető végül másfél millió forintot adott át erre a felszámolónak, aki ténylegesen a könyvvizsgálót nem kereste meg ezzel a kéréssel - áll a vádhatóság közleményében.

A felszámolóbiztos és a volt ügyvezető abban is megállapodtak, hogy az ügyvezető másik vállalkozása havi 150 ezer forintért kibérli a felszámolás alatt álló cég ingatlanát. A bérleti díj valójában 300 ezer forint volt, ebből az ügyvezető 2014 márciusa és 2015 májusa között mintegy 2 250 000 forintot közvetlenül a felszámolónak fizetett ki.

A pályázaton végül az ügyvezető másik cége nyert, de az ügyvezető a vételárat kifizetni nem tudta, így az ingatlan nem került a tulajdonába.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a felszámolóbiztost önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettével és befolyással üzérkedés vétségével, míg a volt ügyvezetőt gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével és befolyás vásárlásának vétségével vádolja a Szegedi Járásbíróság előtt.

Az ügyészség a korábban előzetes letartóztatásban lévő, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló felszámolóbiztossal szemben börtönbüntetést, a felszámolóbiztosi foglalkozás gyakorlásától eltiltást, valamint 19 750 000 forint összegre vagyonelkobzást indítványoz. Az ügyészség a volt ügyvezetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri.

Nem ez az egyetlen eset, hogy felszámoló ellen kezdeményeznek bírósági eljárást.