Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén februártól júniusig azoknak a vendéglátóknak, akik állami, vagy önkormányzati tulajdonú ingatlanban bérelnek helyet vendéglőjüknek, mentesülnek a helyiségbérleti díj fizetése alól. Ez nyilván jó, bár a vendéglősök őszi bajai novemberben kezdődtek, a hónap 11. napjától ugyanis már csak elvitelre, vagy házhoz szállításra főzhettek.

Már az áprilisi-májusi záráskor összejött egy sor veszteség, amiből csak keveset lehetett ledolgozni a nyári hónapokban, majd jött az őszi zárássorozat, szeptember 23-tól a 23 órás, majd a teljes vendéglőzár. Így nem a vendégszám emelkedett, hanem a mínuszos eredmény hízott tovább.

A vendéglők is ugyanabban a cipőben botladoznak, mint a szolgáltatók többsége. Ha csökken a bevétel, az állandó költségeket akkor is fizetni kell, ide tartozik a most már elengedett bérleti díj (persze volt olyan bérbeadó, aki hosszabb távon törve a fejét azért adott eddig is engedményt), a munkabér (ha nem részmunkaidőztetik, vagy éppen elbocsájtják a dolgozót), és még a további rezsiköltség.

A hónapokra bontott statisztika pontosan mutatja, hogy a 2020-as esztendő fele kínkeserves volt a vendéglátóiparban, de a nyári hónapokban sem tudtak az előző évi szintre visszakapaszkodni. Ennek oka a külföldi turisták elmaradása volt, akik éves szinten számolva negyedét hozták a járvány előtt a vendéglők konyhájára - írja a blokkk.com kiskereskedelmi szakblog. Nélkülük és a vendéglőzáras hónapok zuhanásaival együtt 400 milliárd bevételről le kellett mondaniuk.

Az elvitel és a házhoz szállítás a tavaszi hullámban a vendéglátós piac negyedét tartotta talpon, az őszi-év végi időszakban már közel a felét. Az éves mérleg szerint azonban a vendéglátóipar bevételének harmada a koronavírus járvány áldozata lett. Még azzal is, hogy novembertől az elviteles és házhoz szállításos forgalom áfáját 5 százalékra csökkentették. Az idei év pedig a heti monitoros statisztika szerint úgy indult, miként 2020 zárult, a piac fele maradt meg, 56 százalékos a kasszabevétel, ez közel 60 milliárd forintot jelent.

A munkahelyi vendéglátás maradt úgy, ahogy volt, már ami a szabályozási kereteket illeti (itt nem volt semmiféle áfacsökkentés az elmúlt években), de ez a kisebb szelete a teljes vendéglátásnak, a járvány előtti időszakban 10 százalékos súllyal mozgott.