A hitelpiaci részesedésünk minden szegmensben nőtt, az összesített súlyunk pedig egy év alatt 8,5 százalékról 9,6 százalékra ugrott - jelentette be Hendrik Scheerlinck, a K&H-csoport vezérigazgatója.

A bank továbbra is különösen aktív az MNB növekedési hitelprogramjában (nhp): a 2. szakaszban leszerződött 116 milliárd forint 20 százalékos piaci súlyt jelent.

A bankcsoport nettó eredménye az egyszeri tételek nélkül tavaly 28,2 milliárd forint volt, szemben az előző évi 18,5 milliárddal. A 2014-ben megképzett 70,9 milliárdos egyszeri céltartalék (elszámolás és forintosítás nyomán) miatt azonban a K&H összességében 29,1 milliárd forintos veszteséget könyvelt el. A céltratalék nélkül a négy negyedév profitja 6,1, majd 9,8, tovább 7,9, illetve 3,4 milliárd forint volt.

A nyílt piacon a tisztességes verseny mindig jó a fogyasztóknak, mi pedig ebben a helyzetben tudunk érvényesülni - kommentálta lapunk kérdésére a bankcsoport vezetője az EBRD-Erste-magyar állam közti megállapodást. Tavaly sikerült és idén is próbálunk más bankoktól ügyfeleket szerezni, a méretnagyság növelése érdekében. A mai MNB-beli bankvezetői találkozót nem kommentálta a vezérigazgató, mondván, annak publikálása a jegybank joga.

Az ügyfelek egyre türelmetlenebbek és internethasználók - fogalmazott a bankvezér. Ennek megfelelően a bank ügyfelei már 60 másodpercben belül indíthatnak fogyasztási vagy jelzáloghitel-kérelmet. Tavaly már 2,1 ezer jelzáloghitel-igénylés érkezett be 14 milliárd forint értékben ilyen formában.

A biztosító tavaly 2,5 milliárdos adózott profitot ért el, ez év/év alapon 13 százalékos növekedés - mondta Wim Guilliams, a K&H Biztosító Zrt. vezérigazgatója. Mindkét üzletág pozitív eredményt ért el. A költségek csupán 2 százalékkal nőttek, miközben az értékesítés kitartóan erősödik.

Tavaly a működési költségeket sikerült 2,3 százalékkal csökkenteni, míg a működési bevételek 6,2 százalékkal nőttek - mondta Gombás Attila, a K&H-csoport pénzügyi divízió vezetője. A személyi költségek változatlanok maradtak (29,1 milliárd forint). Nem hajtunk végre nagyobb leépítést vagy fiókbezárást, mivel azokat a piaci körülmények nem indokolják - mondta Gombás.

Jól áll a bank a nem teljesítő hitelek arányában: a lakossági szegmensben a múlt év végén 26,1 százalékon volt (egy évvel korábban 27,6 százalék), míg a vállalati hiteleknél pedig csupán 6,4 százalék (a 2013 végi 8,3 százalékkal szemben). A banknál elhelyezett betétek értéke egy év alatt 6 százalékkal, 1621 milliárd forintra csökkent. Ennek fő oka, hogy a K&H alapok nem a bankhoz vitték betéteiket (az utóbbiak értéke 42 százalékkal, 260 milliárd forintra esett). A bank tőkemegfelelési mutatója tavaly csökkent, de stabilan magas: 12,6 százalék.