Mattyasovszky-Zsolnay Viktor, a gyáralapító iparos Zsolnay Vilmos egyenesági leszármazottja, a társaság kisrészvényese arról számolt be, hogy a porcelánmanufaktúra a 2014-es évihez képest dupla akkora - 54 millió forintos - könyv szerinti veszteséggel zárta működését tavaly.

Szabó Iván ügyvéd, a 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője elmondta, a taggyűlésen szóba került, hogy a Magyar Fejlesztési Bank május 18-án felmondta a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tavaly augusztusban lejárt, 413 millió forintos hitelét. Ha az adós 15 napon belül nem rendezi tartozását, a pénzintézet kezdeményezi a felszámolást. Szabó Iván és Mattyasovszky-Zsolnay Viktor egyaránt úgy nyilatkozott, hogy a közgyűlésen a többségi tulajdonostól nem kaptak érdemi választ arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket tervez a cég a felszámolás elkerülése érdekében. Mivel a taggyűlés résztvevői erre vonatkozó válságtervet nem kaptak, Szabó Iván elképzelhetőnek tartja, hogy akár a héten megindulhat a cég felszámolása.

Ledina Kerámia Kft. néven új céget hozott létre a pécsi közgyűlés, hogy a Zsolnay - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. A céget hivatalos közlés szerint azért alapították, hogy fellépjenek a Zsolnay többségi tulajdonosának trükközése ellen - fogalmaz a lap, felidézve, hogy a 74,5 százalékos részesedéssel rendelkező szír Bachar Najari "vitatható értékű tőkeemelést hajtott végre", felesége cégének adta át a Zsolnay-védjegy külföldi használati jogát. Eközben pedig a cég adósága 900 millió forintra nőtt, dolgozói létszáma 220-ról 150-re csökkent.

Pécsi Újság.hu nevű hírportál értesülése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn zárolta a porcelánmanufaktúra raktárait, "ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a kiszállítás és az értékesítés is szünetelni fog".

Mattyasovszky-Zsolnay Viktor arról is beszámolt, hogy a közgyűlésen lemondott a vállalat felügyelő-bizottsági elnöki tisztjéről Kardos Éva, akit a porcelánmanufaktúra fő tulajdonosi köre jelölt a pozícióra. Bachar Najari, a cég többségi tulajdonosa a közgyűlés után arról beszélt, hogy a porcelánmanufaktúra tavaly szeptember óta folyamatos lejárató kampánynak van kitéve a pécsi önkormányzat részéről. Érthetetlennek és felelőtlennek nevezte "a Baranya megye egyik legnagyobb foglalkoztatója ellen intézett alaptalan és hamis információkon alapuló támadásokat, amelyek nagyon rosszat tettek a gyárnak". Jelezte, hogy "az okozott anyagi kár miatt" jogi lépéseket tervez. Bachar Najari megerősítette, hogy a cég tavaly 54 millió forintos veszteséggel zárt, egyúttal emlékeztetett arra, hogy amikor átvette a porcelánmanufaktúrát, a cég éves vesztesége meghaladta a 300 millió forintot.

A 413 millió forintos MFB-hitelről úgy fogalmazott, "azt a városvezetés időzített bombaként használja". A felszámolás bekövetkezte ellen terveznek lépéseket, ennek konkrétumairól azonban egyelőre többet nem közölt, részletes tájékoztatást későbbre ígért. Hasonlóképpen arról az információról is, miszerint hétfőn a NAV lezárta a porcelánmanufaktúra raktárait.