Eredménytelenül zárult az egykor szebb napokat látott, tokhal tenyésztéssel és kaviár előállításával foglalkozó, egy éve felszámolási eljárás alatt lévő Silver Fish Kft. vésztői ingatlanainak értékesítésére kiírt pályázat - derül ki az Elektronikus Értékesítési Rendszerben közzétett pályázati tájékoztatóból. A Silver Fish volt az első hazai cég, amely a halkeltetés és -nevelés mellett kaviár előállítással is foglalkozott.

A Békés megyei Vésztő külterületén található, összesen 47,3 ezer négyzetméter területű ipari ingatlan minimálárát a becsérték 200 százalékában, 109,6 millió forintban jelölte meg a cég felszámolását végző Varga és Társa Kft. A május közepén zárult pályázaton nem érkezett vételi ajánlat. A felszámolócég tájékoztatása szerint az ingatlanokat hamarosan újra meghirdetik, várhatóan alacsonyabb irányáron, mivel annak csökkentését a hitelezők nem ellenezték.

A felszámoló munkatársa azonban arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy az ingatlanokat azért hirdették-e meg a becsült érték kétszeresén, mert azokat jelenleg bérbeadással hasznosítják. Annyit közölt, ami a pályázatban is fel van tüntetve, hogy a felszámolónak nincs tudomása elővásáslásra jogosultról. (A cég vagyonából a felszámoló eddig egy békéscsabai belterületi, 2700 négyzetméteres beépítetlen területet adott el 1,3 millió forintért, egy májusi pályázaton.)

Bérlő már van

A vésztői halteleptől nem messze, Komádiban működő, amerikai tulajdonban lévő Forus Akvakultúra Kft. 2019-es beszámolójából is kiderül, hogy a pályázaton meghirdetett ingatlanokat 2018. december közepétől a Forus bérli. E társaság összesen hat különböző helyrajzi számon nyilvántartott vésztői ingatlant bérel, ebből négyet hirdetett meg eladásra a felszámoló. A Forus az értékes vésztői tokhalállományt is átvette, erről elsőként a G7 portál írt 2019 februárjában a tulajdonos amerikai "kaviárkirály", William F. Holst magyar vállalatát bemutató cikkében. A Forus több mint húsz éve foglalkozik tokhal és viza tenyésztéssel, a Komádiban nevelt állatokat a cég németországi Desietra nevű anyavállalatának értékesítik, a halak feldolgozása, az ikrájuk kinyerése ott történik. ("Egyelőre béreljük a vésztői haltelepet, amelynek 30 tonna a halállománya. Hosszú távú céljaink között szerepel, hogy a telephely kiszolgálója legyen a komádinak. 4-6 évig nevelnénk ott a halakat, megtörténne az ivari elkülönítés, majd Komádiba szállítanánk a nőstényeket" - nyilatkozta a Forus ügyvezetője a helyi lapnak tavaly augusztusban.)

A Silver Fish felszámolási eljárása 2019 júniusában indult el. A cég 2018-ban 1,1 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 17 milliós veszteséggel zárt, a kötelezettségállománya 122 millió forintot tett ki. Az évben mindössze 4,5 milliós árbevételt könyvelt el; dolgozót 2017 óta nem foglalkoztatott. A vállalkozást 2002 februárjában egy békéscsabai ügyvéd, Számfira György hozta létre, azzal a céllal, hogy "a hátrányos helyzetű békési térségben egészséges, bel- és külföldön egyaránt jól értékesíthető haltermékeket állítson elő" - derül ki a cég korábbi beszámolójából. A vésztői Petőfi tanyán egy halkeltetőt és egy halnevelőt építettek, 14 termelő káddal, és az azt kiszolgáló, a recirkulációt és a regenerációt biztosító kiegészítő egységet. A kaviár előállítás 2008-tól indult be. "2462 köbméteres kapacitással európai színvonalon állítunk elő egész évben folyamatosan kaviár-alapanyagot - megfelelő ikraméretben -, valamint minőségi tenyészanyagot, megfelelő fajtában, méretben és színben a halhús értékesítés mellett" - írta a cég 2015-ös beszámolójában.

A kép illusztráció.
Kép: Getty Images

A vágótokból és lénai tokból készült kaviárt Casrec néven készítették. 2010-től a budai Arany kaviár étteremmel együttműködve Arany kaviár néven is gyártottak termékeket. A Silver Fish az évek alatt több száz millió forintot költött beruházásra, de az árbevétele nem haladta meg az évi 30-50 millió forintot (2009-ben volt 100 milliónál nagyobb a forgalma, és 2011-ben, amikor 1,4 milliárdnyi egyéb bevételt könyvelhetett el).

A vésztői haltelepet 2016-tól a Commissium Holding Kft. működtette.

A vésztői kaviárról 2016 decemberében írt cikket a hvg.hu, ebből kiderül, hogy a kaviárjukat az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is kóstolta, de ettek belőle a riói aranyolimpikonok is. Az az évi több száz kilós termelést külföldre adták el nagykereskedőknek. A haltelepen tenyésztett vágótokból és lénai tokból kinyert kaviárok minősége közvetlenül a beluga mellett-alatt helyezkedett el, értékük elérte a 10 ezer eurót - írta a hvg.hu. (A csúcskaviárnak tartott beluga a viza hal ikrája.)

A Commissium Holding se tudta sikeresen működtetni a haltelepet, e cég szintén felszámolás alatt áll, 2019 januárja óta. A társaságtól vette át a halállományt és az ipartelep bérletét 2018 decemberében az amerikai hátterű Forus. (A Forus 2019-ben egymilliárd forintos mérlegfőösszeggel és 18 millió forintos adózott eredménnyel zárt. A nettó árbevétele 24 millióval 269 millió forintra nőtt 2019-ben.)

Magyarországon jelenleg Caviar Danubius márkanéven a Győri "Előre" Halászati Termelőszövetkezet termel és forgalmaz kaviárt 2012 óta, a halakat - szibériai tok, vágótok, kecsege - az ercsi Neptun Bt. szaporítja.