Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2022. augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam - írja a TIM közleményében. A programot az Európai Szociális Alap keretében finanszírozzák.

A Vállalkozások regionális munkaerő támogatása célzottan ösztönözheti több ezer nehezebb foglalkoztatási helyzetű, vidéki álláskereső elhelyezkedését. A célcsoportba tartozik,

  • aki még nem töltötte be a 25. életévét,
  • 25-30 év közötti pályakezdő,
  • 50 év feletti,
  • legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik,
  • legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső. De hasonlóképpen támogatható az is,
  • aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból,
  • megváltozott munkaképességű,
  • kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy
  • a dokumentációban felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikén lakik.

Hat hónapig jár a támogatás

A támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az újonnan felvett munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a vállalkozás a bruttó bér és szocho 75 százalékáig igényelhet támogatást. A munkaadó teljes, napi 8 órás munkaidő esetén egy álláskereső után legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatást kaphat legfeljebb hat hónapon át.

Az új program Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében, az összes vidéki régióban elérhető. Közép-Magyarországon pedig változatlanul pályázható a Vállalkozások munkaerő támogatása, az összesen 32 milliárd forint állami hozzájárulásnak köszönhetően országszerte mintegy 50 ezer álláskereső helyezkedett már el - írja a TIM.

Más támogatások is megnyíltak hétfőn

Szintén mától nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, ennek keretében a versenyszférában munkát találó közfoglalkoztatottak 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban részesülhetnek havonta. Ilyen juttatásra jogosult az a közfoglalkoztatott is, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt, ezen támogatás napi díjazása 2000 forint.  A kérelmeket a területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalokhoz kell benyújtani.

A támogatások részleteiről a munka.hu foglalkoztatási portálon lehet tájékozódni.

Lakhatási ás utazási támogatás is igényelhető

A kormány augusztus 15-től elindította az idei lakhatási, illetve utazási támogatás elnevezésű országos munkaerőpiaci programokat. Mindkét program célcsoportjába azok az álláskeresők tartoznak, akik számára felajánlott munkalehetőség esetében a munkavégzés helye eltér az állandó lakóhelyüktől. A lakhatási támogatás összege havi legfeljebb 140 ezer forint lehet, hat hónapra. Az utazási támogatás szintén hat hónap időtartamra nyújtható, 10 kilométer felett minden teljes 10 kilométer után a legkisebb munkabér 5 százalékának megfelelő összegben.