A fogyasztóvédelmi hatóság éves témavizsgálat keretében ellenőrzi a hagyományos és az online kereskedelmi forgalomban megtalálható villamossági termékek biztonságosságát és megfelelőségét. Márciusban az akkumulátoros, tölthető lámpatesteket vizsgálta.

A hatóság munkatársai összesen kilencfajta termékből vettek mintát. A akkumulátoros, tölthető zseblámpák, fejlámpák, asztali lámpák laboratóriumi vizsgálatára a vonatkozó szabványok figyelembevételével a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) akkreditált mechanikai és villamos laboratóriumában került sor. A vizsgálat eredményeként nyolcféle termék nem volt megfelelő, ez 89 százalékos kifogásolási arányt jelent - írta közleményében a NFH.

A vizsgált termékek listája és a teszt eredménye itt található.

Mindegyik áramütés-veszélyes

A kockázatértékelések alapján elmondható, hogy valamennyi kifogásolt termék áramütés-veszélyes, ezekből hatféle lámpatest esetében égési-sérülés veszély is fennállhat. Ezek szempontjából a termékek súlyos kockázatot jelentenek a felhasználókra nézve. A fennmaradó kétfajta készülék használatánál az áramütés-veszély közepes kockázatú.

Ezek a leggyakoribb bajok

A leggyakoribb probléma a lámpatestek külső és belső huzalozásánál alkalmazott vezetékek túlságosan kis érkeresztmetszete, illetve a hálózati csatlakoztatást biztosító dugók nem megfelelő formája és mérete - írja a NFH.

A vizsgálatot végző szakemberek számos esetben találkoztak olyan LED-es lámpatesttel is, amelynek kialakítása olyan volt, mintha abban a fényforráscsere végrehajtható lenne, a védőbúra eltávolítása után pedig a hálózatra csatlakoztatott állapotban (töltés közben) feszültség alatt álló (aktív) részek megérinthetőek voltak. Szintén előfordult, hogy a hálózati csatlakozódugó csapjait helyzetében megtartó szigetelőanyag éghető anyagú volt, amely tűz kialakulásához vezethet.

Kivonják a termékeket a forgalomból

A hatóság megteszi a szükséges lépéseket a nem biztonságos termékek forgalomból való kivonása, súlyos kockázat esetén a kivonás mellett a visszahívás elrendelése érdekében.

A termékkör vizsgálata az előzetes várakozásoknak megfelelően számos hiányosságra derített fényt, így indokolt, hogy a forgalomban fellelhető akkumulátoros, tölthető lámpatestek ellenőrzése a jövőben is kiemelt szerepet kapjon a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálati programjában - véli a hatóság.

A fenti MTI/EPA-kép illusztráció.