A 26 ország mintegy 12,4 ezer lakosának megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás szerint az emberek 27 százaléka véletlenül osztja meg bizalmas adatait, míg 16 százalékuk szívesen nyilvánosságra hozza azokat.

Emellett hatból egy ember osztott már meg titkot magáról és 8 százalék közölt bizalmas pénzügyi adatokat valamelyik online csatornán. Fotót a megkérdezettek csaknem fele tett fel magáról az internetre, 42 százalékuk az elérhetőségét, 32 százalékuk egy másik emberről készült képet osztott meg, bizalmas személyes adatot pedig a válaszadók 20 százaléka rakott fel.

A felmérés szerint mindez annak ellenére van így, hogy az emberek harmada tart a bizalmas adatok nyilvánosságra kerülésének káros hatásaitól, amely a gyakorlatban minden tízedik válaszadóval meg is történt. Közülük 20 százalék veszítette már el barátját emiatt, 15 százalékukat érte pénzügyi veszteség és 13 százaléknak okozta a párkapcsolat végét.

A Kaspersky Lab hangsúlyozta: ami egyszer kikerül a hálóra, az örökké ott is marad. Éppen ezért elengedhetetlen a lehetséges internetes kockázatok ismerete és a szükséges óvintézkedések megtétele, hogy az online tevékenységek és információk biztonságban legyenek.