Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Furcsa történettel kereste fel a Kisalföld szerkesztőségét egy férfi, aki olyan húst vásárolt, amely kéken világít. Ezt úgy fedezte fel, hogy véletlenül elöl hagyta a nyers húst a konyhapulton, az pedig világlott, amikor hajnalban hazament. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy a hús világít. Az újság szerkesztőségében fotók is készültek a furcsa jelenségről.

Az eset miatt felhívta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ott nem kecsegtették vizsgálattal mivel már hosszú idő telt el a vásárlás óta. A lap pedig több forrást is megkérdezett, végül a hatóság adott két magyarázatot látatlanban: az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús az előkészítés vagy a feldolgozás során. A mikrobák pedig olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak.

A másik magyarázat, hogy felgyülemlett foszforvegyületek okozzák a húsra nem jellemző fényhatást. "Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők - például a takarmányozás - is szerepet játszhatnak" - közölték a lappal.

A Nébih ritkán számol be kéken fénylő húsokról, helyette penészes és undorító húsfeldolgozókról annál gyakrabban.

A címlapkép illusztráció: Napi.hu/Szabó Dániel.