Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felsőzsolca és Onga határában, közel 45 hektáron épült fel az MVM Csoport 2018-2019-es fotovoltaikus projektjének első naperőműve, amely Magyarország legnagyobb beépített teljesítményű ilyen egységeként kezdte meg a villamosenergia-termelést.

A beruházás az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, 9 milliárd forintból valósult meg az Európai Unió (EU) Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának (KEHOP) keretén belül. A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport. Az erőműben közel 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek, 20 MW beépített kapacitásával pedig átlagosan évi 21 gigawattóra (GWh) villamos energia termelésére képes, ami mintegy tízezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg.

A megújuló alapú energiatermelés fejlesztése nagyban hozzájárul az energiaellátás biztonságához Magyarországon, de segítségével a hazai energiatermelés egyik alapvető célja is teljesülhet, hogy megfeleljünk az európai uniós és nemzetközi éghajlatvédelmi és klímapolitikai célkitűzéseknek. Az országosan épülő fotovoltaikus erőművek teljes mértékben illeszkednek a klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljainkhoz - mondta Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár.

Az MVM Csoport hét projekt keretében 110 naperőművet épít Magyarországon, ezzel a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalattá válik hazánkban. A program elsőként megvalósuló projektje a legmodernebb technológiákat felvonultató felsőzsolcai naperőmű, amely egyben az ország legnagyobb teljesítményű napelemes erőműve -  mondta Kiss Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A felsőzsolcai beruházásnak köszönhetően évente 20 ezer, míg az országosan épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Az MVM Csoport országosan megvalósuló, hét önálló projektjében felépülő 110 naperőmű összkapacitása meghaladja a 100 MW beépített teljesítményt.

Ezek a naperőművek évente több mint 110 GWh áramot termelnek majd, amely mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét lesz képes fedezni. Az MVM közleménye szerint a naperőművek létesítése és üzemeltetése edukációs célokat is szolgál, mivel segítik a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának előmozdítását.