A magyarországi műtárgykereskedelmi eredmények magasan meghaladták a korábbi rekordokat. Ezen felül érdekes tendencia, hogy míg a klasszikus modern főművek kínálata csökken, addig hazai szinten kiugróan emelkedik az érett kortárs, a 60-as, 70-es, 80-as években született munkák iránti érdeklődés. Erre a műtárgypiaci változásra reagálva 2019 őszén először rendezett háború utáni és kortárs művekből aukciót a Virág Judit Galéria - olvasható a galéria közleményében.

Az árverésen több életműrekord is született: Lakner László Metamorfózis (1964-1967) című festménye 42 millió forintért, Nádler István Kapcsolatok című műve 35 millió forintért kelt el. Az elért eredmények fordulatot jelenthetnek a műtárgypiacon, és komoly hatással lehetnek az érintett magyar képzőművészek nemzetközi értékére is - írták a közleményben.

A klasszikus modern műveket továbbra is nagy érdeklődés övezi. A tavaszi árverés szenzációja Dénes Valéria Bruges-t, a belga kisvárost ábrázoló monumentális festményének 110 millió forintos leütési ára lett. Ő az első magyar festőnő, aki átlépte a 100 millió forintos álomhatárt. Vaszary János 1930-as években készült Virágcsendéletéért pedig 70 millió forintot fizettek. A Virág Judit Galéria 62. aukcióján az őszi árverési szezon legmagasabb leütési árát Kádár Béla Concertina című festménye érte el, amely 110 millió forintért cserélt gazdát, ezzel megdöntve az alkotó eddigi életműrekordját. 85 millió forinton koppant a kalapács Schönberger Armand Abszintivók című művénél, ami szintén életműrekord.

Az elmúlt év legdrágábban értékesített hazai műalkotása a galéria téli aukcióján cserélt gazdát. 190 millió forintos leütési árával Rippl-Rónai József Kertben című festménye egyúttal az alkotó legmagasabb áron elkelt műve.

Vaszary János nagyvárosi vedúta-képeinek kiemelkedő darabja, a Dunaparti korzó 140 millió forintért kelt el, megegyező áron a festőművész eddigi legdrágább festményével, a Pesti Duna-korzóval.

A Virág Judit Galéria tavalyi árveréseinek összleütési értéke közel 2,5 milliárd forint lett, ezzel a 2019-es aukciós szezon legsikeresebb hazai galériája - közölte a galéria és aukciós ház.