A moszkvai polgári bíróság döntése szerint Borisz Abramovicsnak, a csődbe ment AiRUnion cég alapítójának 42 millió eurót kell fizetnie a felperes orosz Külgazdasági Bank részére, amely 2007-ben 70 millió eurót adott kölcsön a magyar légitársaság, a Malév megvásárlására az Airbridge konzorciumnak - közölte a Ria Novosztyi hírügynökség információira alapozva a Védomosztyi című orosz lap.

Abramovics az AirBridge konzorciumban 49,5 százalékos tulajdonrészt szerzett, és a Malév 99,95 százalékos tulajdonosa lett.

Az AiRUnion 2009-es csődje után az orosz Külgazdasági Bank szerezte meg az Airbridge részvényeinek 49,5 százalékát. Ez azonban nem fedezi a követelést. A konzorcium nem törlesztette a hitelt, a kezes eltűnt.

Borisz Abramovics részvényeiről nincsenek hírek, Oroszországból elutazott, hol Németországban, hol Izraelben tűnik fel, de ezekkel az országokkal Oroszországnak nincs jogsegély egyezménye.

2010 február végén a magyar Pénzügyminisztérium, az orosz Külgazdasági Bank és a Malév korábbi tulajdonosai megállapodtak arról, hogy a Malév részvényeinek 95 százaléka a magyar államé lesz, amely még 100 millió euróval tartozik az orosz Külgazdasági Banknak a Védomosztyi orosz lap szerint. A magyar állam 5 év múlva egy összegben fizeti ki adósságát. Az Airbridge Zrt. részesedése a Malévben 5 százalékra csökkent.